БСП поиска смяна на ръководството на БДЖ, обяви се против концесията на летище София

Снимка: БГНЕС

"БСП - лява България" настоява за оставката на ръководството на БДЖ. Депутатът Георги Свиленски съобщи, че са спрени над 70 влака по линии, които изпълняват социални функции. От левицата искат незабавно назначаване на конкурс за избор на ново професионално мениджърско ръководство в БДЖ. Депутатът Георги Свиленски обясни, че спрените миналата седмица влакове возят предимно пътници до работните им места. По думите му, с неизпълнението на тези разписания се нарушава договорът между държавата и БДЖ, но продължава да се плаща субсидия за тези влакове.

Обяснението на ръководството, на мениджмънта на БДЖ беше, че тези влакове се спират временно. Ще ви припомня, че в първия мандат на ГЕРБ бяха спрени 140 влака. Пак временно. До ден днешен обаче тези влакове нито са пуснати в движение, нито някой си мисли, че те ще тръгнат някога.

Главният одитор на БДЖ Иво Ленков отбеляза, че 17 от 50 мотриси Siemens не са в движение:

Една трета от тяговия подвижен състав е негоден за експлоатация. За сметка на това пък си имаме футболен отбор.

От БСП отново заявиха, че са против приватизацията на летище София. Свиленски посочи:

Когато правителството иска да помогне, да извади 500 милиона от бюджета и септември БДЖ ще бъде с нови локомотиви. А искаме да продадем летище София?! Затова не подкрепяме концесията, защото парите от нея не могат да отидат в БДЖ. По закон отиват в третия стълб за пенсионно осигуряване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47