От гръцките острови в Егейско море предупреждават, че не могат да приемат повече бежанци

Снимка: БТА

Местните власти на гръцките острови в Егейско море изпратиха призив към правителството на Алексис Ципрас, че не могат да приемат повече бежанци.

Заради събитията в Турция, мигрантският натиск към гръцките острови се увеличава ежедневно.

За сега броят на пристигащите бежанци е в рамките на възможностите за прием, съобщават от Министерството по миграцията, но на съвсем друго мнение е Християна Калугиру, областен управител на северните острови в Егейско море.

В официално обръщение към правителството местните власти настояват за спешни мерки, тъй като "бежанските лагери са препълнени“. .Жителите на Лесбос, Кос и Лерос, които се издържат основно от туризъм, са видимо недоволни от текущата ситуация, като обвиняват в липса на стратегия гръцкото правителство.

Свалихме цените с 50% и пак не идват туристи,оплакват се пред камерите на гръцките телевизии жителите по островите.

Кметът на остров Кос Йоргос Киритцис за пореден път поиска намесата лично на премиера, за да се приложи споразумението за връщане на мигранти обратно в Турция.
Някои желаят да превърнат гръцките острови в склад за човешки души, се посочва в официалното обръщение към премиера Ципрас.

По данни на Министерството по миграцията на гръцките острови се намират 9 000 бежанци, които нямат право да напускат островите, докато не получат разрешение за бежански статут.  Процедурата продължава с месеци, а и мигрантите не желаят да бъдат връщани в Турция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47