"Велик е нашият войник" на 100 години

В окопите.
Снимка: личен архив на Александър Въчков

Честването на стогодишнината от написването на марша "Велик е нашият войник" събра във Военния клуб на столицата общественици, военнослужещи, ветерани и командващи на Българската армия. При изключителен граждански интерес бе обявена национална инициатива за изграждане в Казанлък на паметник на Химна на Българската армия.
"Велик е нашият войник" е един от най-популярните български маршове и военни песни - някога марш на 23-ти Шипченски полк, а днес е химн на българската армия. Стихотворението, върху което е написан маршът, е създадено в Охрид през далечната 1916 г. По време на обсадата в Одрин, един от най-младите офицери подпоручик Константин Георгиев, роден в Казанлък, пише стихотворение от 4 куплета, в което описва бойния път на полка. По текста на стихотворението войникът Михаил Шекерджиев от Габрово само за една нощ пише музиката на новия марш. Днес неговият внук, също с името Михаил Шекерджиев, разказва, че магичният марш не може да изгуби своята сила:
Защото е истински, защото е описал преживяното от тези млади мъже, жертвали живота си за майка България.
Началникът на отбраната ген. Константин Попов отбеляза, че песента е създадена в трагичен момент за нашата страна: 
1916 след победите на запад, България е под страшна угроза от север и от юг. Всеки българин е войник. Говори се за вярата, която дава сила да победиш. Точно затова тази силна песен е наш химн сега, защото казва една проста истина - велик е нашият войник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!