Теменужка Петкова с писмо до "Росатом" за състава на руската работна група за АЕЦ "Белене"

| обновено на 09.08.16 в 17:48
Снимка: БГНЕС

Енергийният министър Теменужка Петкова е предложила български и руски експерти да обсъдят възможните варианти за решаване на казуса по проекта АЕЦ "Белене" през втората половина на месеца. Тя е изпратила писмо до ръководството на "Росатом" за определяне на състава от руска страна на работната група, свързана с проекта "Белене".

От наша страна ще участват директорите и служители на Българския енергиен холдинг и НЕК.

Експертите трябва да обсъдят в детайли взаимноизгодните и за двете страни опции по проекта "Белене" и ще предложат решение в най-кратки срокове.

След решението на международния арбитраж в Женева страната ни трябва да плати на руснаците близо 620 милиона евро за поръчаното за централата оборудване.

Освен това ежедневно се трупат лихви, които са в размер на 167 000 евро. Вариантите, които се обсъждат за АЕЦ "Белене", са да платим сумата и да вземем поръчаното оборудване. Готовите реактори да бъдат продадени на трета страна, която изгражда подобна централа или да се възобнови строежът на ядрената мощност. Споменава се и възможността проектът да бъде приватизиран без държавно участие в него или със съвсем малко такова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47