На над 220 души са опростени държавни вземания

| обновено на 11.08.16 в 18:23
Снимка: БГНЕС

За последните четири години комисията за несъбираемите държавни вземания към президентството е опростила общо над 472 000 лева на 221 души. Това стана ясно от отчета на Комисията по опрощаване на несъбираеми държавни вземания към държавния глава.

39 са издадените укази за опрощаване на задължения от май, 2012-та година до момента, обясни председателят на комисията Пламен Конов. Най-много са удовлетворените молби на майки, които са получили неправилно обезщетение за отглеждане на малко дете. 
Бройката на родители, попаднали в тази хипотеза, е бил твърде голям, но с облекчение можем да кажем, че сега тази бройка съществено намалява. Неправилно получените суми като целеви помощи и месечни помощи по Закона за социалното подпомагане за този период са 38 броя. 
Комисията е удовлетворила 16 молби за неправилно изплатени пенсии.
 Другите видове - това са опрощаване на данък върху недвижим имот. 
Комисията е била доста рестриктивна, защото тези, които имат много имоти, както сме имали случай със семейство от Плевен с 4 жилищни имота, с три гаража, се оплакват, че нямат възможност да си плащат данъците. Не бихме могли да проявим снисходителност, която е необходима, защото имуществото им показва добро състояние. Затова случаите, които сме опростили са твърде  малко. Те са 4, като в единия от тях ставаше въпрос, че длъжник е момче, ненавършило 18-годишна възраст, което е загубило при катастрофа и двамата си родители.
Неопростените дългове от май, 2012-та година, до юли, тази година 
Са по молбите на 721 броя лица, с обща стойност 10 милиона.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47