Два американски изтребителя ще охраняват въздушното ни пространство от 9 до 16 септември

Мисията е мирновременна, по инициатива на НАТО, уточни министърът на отбраната

| обновено на 24.08.16 в 15:20
Николай Ненчев

Два американски изтребителя ще извършват охрана на българското въздушно пространство от 9 до 16 септември. Това съобщи след заседание на правителството министърът на отбраната Николай Ненчев. Той добави, че разходите за едноседмичната мисия ще бъдат поети от САЩ. 

Мисията ще изпълни задачата от постоянно действащият план за интегриране на противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, който регламентира дейностите на съюзните държави в мирно време, по време на криза и при военен конфликт. В качеството си на член на НАТО, България изпълнява задачи по този план, заяви министър Ненчев.
Още веднъж искам да спомена, че ние не сме обезпокоени от това, че България не е в състояние сама да изпълнява мисията по охрана на въздушното ни пространство. Държа дебело да подчертая това. Мисията е мирновременна, по инициатива на НАТО. Ние изпълняваме своите ангажименти и задължения. 
Военният министър добави, че благодарение на подписания договор с Полша през месец ноември, България ще получи шест ремонтирани двигателя за изтребителите МИГ-29.
Ще имаме още три изправни МИГ-29.

.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47