Масов бой в бежанския център в Харманли

Харманлийци излизат на протест в началото на септември

| обновено на 29.08.16 в 18:31
Снимка: БГНЕС

800 бежанци от лагера в Харманли посрещнаха в неделя вечер 50 полицаи с камъни. Служителите на реда отишли да потушават масов бой сред афганистанци и иракчани. В центъра за настаняване на мигранти има засилено полицейско присъствие.

Скандалът е избухнал между афганистанци и иракчани. Конфликтът е личен, обяснява Тома Зафиров от Държавната агенция по бежанците: 

Доколкото имаме информация, която не е потвърдена, едно от лицата, които са подали молба и са настанени в центъра, се е разхождал пред самите общежития и е пеел на по-висок глас. Била му е направена съвсем така корекнта, според нас, забележка, но явно цялата история е прерастнала в междуличностна кавга.

След това е започнал масовият бой. В лагера са пристигнали 50 полицаи, които са посрещнати с камъни. Ранени са трима бежанци. Изпочупен е полицейският автомобил.

Охранителите са 17, но те нямат право да се намесват в конфликта, казва директорът на центъра Йордан Малинов:

Те не могат да се намесят. Те не са въоръжени и не е тяхна работа да се намесват в такива конфликти. Те са длъжни да информират своевременно, за да може, тези, които са компетентни да се намесят.

Директорът на областната полиция в Хасково Ангел Цанков каза, че в лагера ще има засилено полицейско присъствие и ще бъдат предприети мерки: 

Провеждаме срещи с работещите в Държавната агенция по бежанците. Ще използваме психолозите, преводачите, за да говорим с тези чужди граждани, за да обясним, че те трябва да спазват българското законодателство и същевременно анализираме и други начини за противодействие на този вид нарушения на обществения ред, от което могат да възникнат много сложни последици.

В бежанския център в Харманли в момента пребивават 1 400 души.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47