Президентът: Няма да допусна КСНС да бъде използван за предизборни цели

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев няма да допусне Консултативният съвет за национална сигурност да бъде използван за предизборни цели. Държавният глава коментира исканията на различни политически партии да се свика заседание за бежанската вълна и за споразумението Турция - Европейски съюз.

Докато аз съм президент, няма да допусна Консултативният съвет по национална сигурност да се политизира, и няма да допусна КСНС да бъде използван за предизборни цели. Същевременно вратата е отворена, тук в президентската институция, за всички политически лидери от всички партии, които имат своите притеснения, които аз като държавен глава ще чуя и ще преценя в рамките на своите конституционни задължения, какви последващи стъпки да предприема, коментира Плевнелиев.

Консултативният съвет е заседавал два пъти по темата за бежанската вълна - през 2013-а и през 2015-а година. И на двете заседания е постигнато пълно политическо съгласие за важността на проблема и за мерките, които трябва да предприемат различните власти. Решенията продължават да бъдат актуални и се изпълняват и днес, припомнят от "Дондуков" 2. Президентът обръща внимание на политическите лидери, че предстоящите избори са въможност за всеки един от тях да покаже решенията и те да се дебатират, но е добре това да не става на гърба на Консултативния съвет за национална сигурност.

Българското законодателство разписва съвсем ясно механизмите, по които страната формира и представя позицията си по въпроси, които се решават в рамките на Европейския съюз. Такъв е въпросът за европейските визи за турски граждани. Всеки един от депутатите може да използва възможностите, които му дава законодателството, за да предизвика дебат или да се опита да повлияе на тази позиция. Консултативния съвет към президента е съвещателен политически формат и не може да даде или да ограничи мандата на изпълнителната власт да представи позиции в европейските институции, припомни държавният глава.

Президентът удостои с висши офицерски звания военнослужещи от Българската армия и коментира състоянието й:
Нашата армия има своята  критична необходимост от технологично превъоръжаване и модернизация. Оперативната съвместимост със съюзниците е върховен приоритет, това е единственият начин България да гарантира своята сигурност. Българският национален интерес не може да бъде защитен с тясно партиен или национален егоизъм.
Един от повишените в звание заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов посочи: 
В новата среда за сигурност нашата страна се нуждае  все повече от единно професионално ръководство, хора, които не съчетават не само командването и управлението, но и да имат визия за развитието на въоръжените сили. Само по този начин ще можем да изграждаме способности, адекватни на заплахите за отбраната и сигурността на страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47