Плевнелиев критикува политиците, които са против съвместната охрана на въздушното ни пространство

Снимка: БГНЕС

При откриването на новата учебна година във Военната академия "Георги Стойков Раковски", президентът Росен Плевнелиев отправи критики към политиците, които се обявиха против съвместното изпълнение на задачи по охраната на въздушното пространство от военновъздушните сили на България и Съединените щати. 

Държавният глава не назова конкретни имена, но подчерта, че говоренето по темата в последно време повдига много въпроси:
Чия кауза обслужват тези политици и медии. Самоизолацията на България в рамките на своето собствено въздушно пространство, със своите собствени вече, за съжаление, морално остарели МИГ-29, не допринася по никакъв начин, нито помага за подобряване на съвместимостта, нито за повишаване на бойните способности, нито за придобиването на нов изтребител, към който се стремим и който желаем.
Плевнелиев се обърна и към кандидатите за поста на "Дондуков" 2, като ги призова да поемат конкретни ангажименти:
Как ще задълбочи интеграцията на страната в ЕС и НАТО? Как ще отстояваме евроатлантическите ценности, защото чухме не един политик от не една трибуна да зададе въпроса, какви са тези евроатлантически ценности? Евроатлантическите ценности са мир, демокрация, върховенство на закона. Някой да има нещо против това?

Ние вярваме в Европа на достойнството и равноправието между всички държави, Европа на върховенството на закона, а не на силата и интересите, каза Росен Плевнелиев и призова за решително противопоставяне на реалполитиката. Това е цинична политика, което доведе до две световни войни, Холокоста, ГУЛАГ и Белене. Днес има огромен риск какви принципи ще подкрепим и коя Европа ще изберем – Европа от 19 век или Европа от 21 век. Президентът Росен Плевнелиев посочи, че членството в ЕС и в НАТО е фундамент на демократичното развитие на България и се обяви в подкрепа на инициативите за повече интеграция и съвместимост в европейската отбрана, за споделяне на общи ресурси, за общи тренировки и за общо закупуване на техника.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47