Протест в Харманли срещу бежанския център в града

| обновено на 04.09.16 в 15:41
Снимка: БГНЕС

Жители на Харманли протестираха срещу бежанския център в града. Демонстранцията зеапочна с искане центърът да стане от затворен тип, но в края й се стигна до настояване за неговото премахване. Протестът беше организиран, след като преди седмица имаше масов бой с участието на 800 имигранти.

Хората от Харманли настояват бежанския лагер да стане от затворен тип:

Въобще не ги искаме в града си или най-малко да ги затворят и да не ги пускат из града - коментира жител на Харманли.

Евродепутатът Ангел Джамбазки призова да бъдат премахнати всички бежански центрове:

Това се иска – закриване на лагерите. Ние нямаме интерес като общество от наличието на лагери на наша територия, защото те ни носят само несигурност, само заплаха, само сблъсъци, само проблеми. 

Депутатът от "Атака“ Миглена Ташева коментира:

Това не е миграция, това не е бежанска вълна. Това е организирано преселение.

Кметът на Харманли Мария Киркова също подкрепи протеста:

Подкрепям гражданите си. Премиерът Борисов днес е казал, че всичко възможно ще се направи в Харманли, за да бъде така, както трябва да бъде и хората да бъдат спокойни. Протестът протече мирно. Бяха предприети засилени мерки за сигурност. Обитателите в бежанския център останаха в пределите му, като за тях беше организиран спортен полуден.

Демонстрацията беше свикана, след като преди седмица имаше масов бой с участието на около 800 имигранти.
Протестът е организиран от ВМРО, "Атака", НФСБ и в последния момент подкрепен от БСП. Организаторите, въпреки това твърдят, че протестът не е политически, а мирен, граждански.

В бежанския лагер сега е спокойно, съобщи за "Хоризонт
" Анна Андреева от Държавната агенция за бежанците:

Не бих искала въобще да припомням този инцидент, защото той е случаен инцидент, който беше прекалено много раздухан. В последните години нямаме регистрирани криминални прояви от хора, търсещи закрила по отношение на българските граждани.

В лагера са пристигнали представители на различни организации, защото са притеснени от гражданския протест, организиран от ВМРО:

Ние дойдохме тука с екип от Червения кръст, има хора от Хелзингски комитет, очакваме да дойдат и колеги, които са от УНИЦЕФ. Ще дойдат и хора от групите за подкрепа на бежанците, приятелите на бежанците, защото всички сме по някакъв начин малко стреснати, уплашени, че нещо може да се случи.Обяснихме на всички хора, че ги молим да останат в пределите на центъра.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47