90 години от първия влак по линията Септември-Велинград-Добринище

| обновено на 04.09.16 в 19:14

На днешната дата преди 90 години потегля първият влак по линията Септември-Велинград-Добринище. 

През целия ден с поредица от тържества бе отбелязан 90-годишният юбилей на теснолинейката. Влакът тръгна сутринта в 8.25 часа от гара Септември и пристигна на крайна гара Добринище в 14.00 часа, където местното читалище бе подготвило 40-минутна празнична програма. Организаторът Кристиан Ваклинов се обърна към хората така:

Успяхме да извадим теснолинейката от нарицателното "просто влак", което в представата на българина, за съжаление е натоварено с много негативи днес. Виждаме, че можем да върнем интереса към влака като превоз, да припомним, че железницата е наша, а не на държавата и вместо да търсим начини да я изкараме губеща и ненужна, ние трябва да сме взискателни и настойчиви, докато покрие тя нашите изисквания.

На събитието присъства и една от наследниците на инженер Стоян Митов, проектирал и реализирал теснолинейния път:

Завършил в Германия инженерството си, след което е дошъл и е отстоявал със страшни усилия прокарването на тази железница в планината. Който има технически познания, може да ме разбере какво велико дело е направил с прекарването на линията в тази планинска местност. Отделно от това построяването е било със средствата на хората и с труда само на български работници.

 

Борбата на организаторите Кристиян Ваклинов и Ивайло Механджиев за опазване и популяризиране на най-високата ж.п. линия на Балканите е на път да се превърне в национална кауза.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47