Президентската кампания в САЩ навлиза в решителна фаза, Клинтън води

Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът на демократите за президент Хилъри Клинтън води в национално допитване с шест пункта пред съперника си Доналд Тръмп. Според онлайн проучването на Ен Би Си Нюз от първата седмица на септември Клинтън получава 48 процента подкрепа, а Доналд Тръмп – 42. Кампанията за Белия дом навлиза в последната си фаза като кандидатите днес са в ключови южни щати.
Около два месеца преди същинските избори Доналд Тръмп е във важните за спечелването на поста Вирджиния и Северна Каролина. В началото на седмицата той отправи необичайна покана към журналисти да пътуват с него в самолета му и по време на полета бизнесменът отстъпи от твърдата си позиция за лишаване от амнистия за милионите недокументирани имигранти и не изключи даването на шанс за оставане в страната с думите:
Ще вземем това решение по-нататък.
Междувременно в понеделник Хилъри Клинтън също разговаря с журналисти на борда на самолета си на фона на критиката от републиканците за това, че не е давала пресконференции от декември миналата година. Клинтън изрази загриженост от достоверните информации за намесата на руското правителство в изборите.
Скорошни публикации в пресата говорят за вероятност Русия да стои зад пускането на електронни съобщения от "Уикилийкс" преди конгреса на демократите, от които се вижда пристрастност към Клинтън от страната на демократическия партиен елит в битката й срещу Бърни Сандърс.
От друга страна, кандидатът на демократите нападна Тръмп за радикалната му позиция спрямо имигрантите и отговори и на въпрос, свързан със скандала с личния й електронна поща, когато е заемала поста държавен секретар. На опасенията на Тръмп дали тя може да борави с класифицирана информация Клинтън каза:
Приемам работата с класифицирана информация на сериозно.
Клинтън днес ще се опта да събере подкрепа в най-големия щат с неясен изход от изборите – Флорида. 
Отбелязаният вчера в САЩА Ден на труда се приема традиционо за начало на последната отсечка от кампанията за президент като основен акцент този месец е първият президентски дебат, който ще се проведе на 26-ти септември в университета Хофстра в щата Ню Йорк.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47