Вежди Рашидов: Оригиналната Александровска гробница ще бъде консервирана и съхранена

Вежди Рашидов
Снимка: БГНЕС

Оригиналната Александровска гробница ще бъде консервирана и съхранена, съобщи министърът на културата Вежди Рашидов в Хасково. Градът и регионът имат потенциал да развиват културно-исторически туризъм, затова министър Рашидов се ангажира да осигури средства и за други обекти. 

Близо триста хиляди лева са необходими, за да бъде съхранена оригиналната Александровска гробница край Хасково, заяви министърът на културата Вежди Рашидов:

Между двеста и триста хиляди лева ще търся догодина, за да укрепим, да консервираме Александровската гробница, и разбира се, 55 хиляди лева за разкопки в област Хасково "Глухите камъни" тази година, приоритетно развитие на "Извора на нимфите" в Димитровград.

Той е категоричен, че е необходима ясна концепция за бъдещето на културния туризъм и културно-историческото наследство:

Трябва много сериозно да седнем с Министерството на туризма да работим, да имаме ясна концепция за бъдещето и дългосрочното развитие на културния туризъм и културно-историческото наследство.

България трябва да се развива по този път и културата ще бъде приоритет, заяви още министърът на културата Вежди Рашидов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!