Плевнелиев: Външните граници на ЕС трябва да се пазят по-ефективно

Снимка: БГНЕС

Миграционната криза беше водеща тема в разговора на президента Росен Плевнелиев с италианския му колега Серджо Матарела, който е на посещение у нас. Двамата държавни глави подчертаха, че е необходимо общоевропейско решение за проблема с бежанците. Росен Плевнелиев заяви:

Всички в Европейския съюз, сигурен съм, и в Братислава ще се обединят около това да се засилят европейските институции за кризисен мениджмънт, че външните граници на Европейския съюз трябва да се пазят по-ефективно. Сигурен съм, всички трябва да се обединят около това, че Балканският маршрут не бива отново да се отваря, но и нови маршрути и пътища не бива да се създават и разбира се, съм сигурен, че всички ще отчетат, че споразумението с Турция работи. С възхода на националистически и популистки партии в Европа, с изграждането на нови стени на разделение в Европа, с прехвърлянето на мигрантите от една до друга затворена или полуотворена граница този проблем няма да се реши по никакъв начин.

Много други държави са пазителите на портите на Европа. В това число Турция, Либия, Египет. Ние трябва да търсим разбирателство с всички тях как да се реши устойчиво този проблем.
Според италианския президент, за да се спре потока от бежанци, Европейският съюз трябва да инвестира в държавите, от които идват мигрантите, да има обща брегова охрана на морските граници на Съюза, както и обща политика на убежище:

Никога не трябва да забравяме, че зад всеки човек, удавил се в Средиземно море или загинал другаде, стоят мечти за по-добър живот. Италия предложи да се предвидят инвестиции в страните, откъде идват мигранти. Създаването на обща брегова охрана на Европейския съюз също би било добро решение.

Преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз ще отнемат време и това не трябва да отклонява Съюза от останалите важни теми, посочи Плевнелиев:

С президента се убедихме, че е добре дори да стартираме нови интеграционни проекти каквито могат да бъдат европейски енергиен съюз, обща европейска отбранителна инициатива ...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47