„Севилският бръснар“ край езерото

Петък, 16 септември, от 23.00 часа, по програма "Христо Ботев"

Сцена от „Севилският бръснар“ на Джоакино Росини, представен от Русенската опера на фестивала „Моцартови празници“ в Правец
Още веднъж ще ви отведа в Правец. Ще може да чуете фрагменти от операта „Севилският бръснар“ на Джоакино Росини – танцов спектакъл на Русенската опера и балет „Арабеск“ с диригент Карло Донадио, режисьор Боян Иванов, хореография Ангелина Гаврилова. Записът е от 17.09.2016 година. В ролите ще слушате Петя Петрова – Розина, Алек Аведисян - Фигаро, Назар Татсишин - граф Алмавива, Гергана Ряшева - Берта, Момчил Миланов - Дон Базилио, Пламен Бейков - д-р Бартоло.
Постановката беше съобразена с малката сцена и декорът се изразяваше в няколко стола, които певците използваха много уместно. Освен това балетната трупа също се включваше в действието оформяйки допълнително с телата на танцьорите сценичното пространство. Режисьорът беше направил съществени копюри в музикалния текст, които може би малко подразниха пуристите, но аз си мисля, че те спомогнаха за динамичното протичане на спектакъла. Всичко премина на един дъх и дори да нямаше традиционната пауза публиката отново щеше да остане възхитена. Нито за миг певците не останаха статични. Дори по време на ариите си те имаха специфични задачи, често свързани с танцуващите около тях балетисти. Брилянтните финали на Росини разиграни и добре премислени дори донесоха допълнителни емоции. След спектакъла публиката с искрена забава повтаряше някои от движенията, когато се срещаше с изпълнителите. А какво по-хубаво от това? Явно всички са изпитали истинска наслада.
Тук трябва да допълня, че след огромния успех на „Реквием“ на Моцарт представен като танцов спектакъл, това е постановка специално поръчана на Русенската опера от фестивала „Моцартови празници“ в Правец.
 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!