Български изпълнители

петък
от 23.00 до 24.00 часа
Записи от фонда на БНР, както и интервюта с наши класически музиканти.
Екип: „Класика“

Публикации

Здравко Лазаров: Музикантът е по-добре да изгражда свой собствен образ, а не да копира

„Музикантът е по-добре да изгражда свой собствен образ, а не да копира, но аз винаги съм се стремил да възприема най-доброто от всички мои учители и да търся собствен почерк в интерпретацията на партитурата“, това казва диригентът Здравко Лазаров...

публикувано на 24.01.20 в 09:05
Вася Радева като Розина от „Севилският бръснар“ на Джоакино Росини

Вася Радева – един от най-красивите колоратурни сопрани на Софийската опера

В петъчната вечер (29 ноември), в предаването „Български изпълнители“ ви предлагаме записи на певицата Вася Радева. Ще прозвучат блестящи интерпретации на сопраното с необикновено красив глас, на фрагменти от опери на Роси, Моцарт, Гретри, Росини,..

обновено на 29.11.19 в 16:14
Пианистът Симеон Гошев

Симеон Гошев: Човек трябва да има собствен подход към музиката

В късната петъчна вечер на 15 ноември в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем със Симеон Гошев. Българският пианист успешно съчетава концертната си дейност като солов и камерен музикант в Австрия и България. Работата му се отличава най-вече с..

публикувано на 15.11.19 в 12:58
Виктория Василенко

Виктория Василенко: България ми е дала всичко

В последния петък на месец октомври от 23 часа в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с Виктория Василенко. Младата пианистка е добре позната на концертния подиум, а талантът ѝ отдавна е открит и оценен. Учи в Националното музикално училище..

публикувано на 25.10.19 в 14:55
Емануил Иванов

За конкурса „Феручо Бузони“ – разговор с носителя на първа награда Емануил Иванов

От 28 август до 6 септември се състоя 62-рото издание на Международния конкурс за пианисти „Феручо Бузони“ в Болцано, Италия. На 6 септември стана ясно, че носител на първа награда е българинът Емануил Иванов. Туровете от конкурса се предаваха по интернет и..

публикувано на 11.10.19 в 08:45

Гласове и лица от СО на БНР – Галина Койчева

В първата петъчна вечер на месец октомври предаването „Български изпълнители“ ще запознае почитателите на класическата музика с личността и изкуството на концертмайстора на националния ни радиооркестър – цигуларката Галина Койчева. Родена през 1981 година..

публикувано на 04.10.19 в 09:35

Ростислав Йовчев – Българската музика заслужава да бъде пропагандирана

В последния петък на месец септември в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с Ростислав Йовчев . Той е професор по пиано в Националната музикална академия „Панчо  Владигеров“ в София. Лауреат е на редица наши и международни конкурси. Носител е..

публикувано на 27.09.19 в 10:05
Надежда Цанова и Петър Мадеконски

Надежда Цанова и Петър Македонски – един от най-успешните съвременни български дуети

В късната петъчна вечер на 21 юни в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с дуото Надежда Цанова и Петър Македонски. През 2009 година, композицията на Дмитрий Шостакович „Концерт за пиано, тромпет и струнен оркестър“ събира на една сцена двама..

публикувано на 21.06.19 в 09:05

Василена Серафимова – на сцената се боря за всяка нота

В късната петъчна вечер на 17 май в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с перкусионистката Василена Серафимова. Родният град на Василена Серафимова е Плевен, където завършва Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“. Пътят ѝ я..

публикувано на 16.05.19 в 17:30

Спомен за Кирил Кръстев

„На Русенската опера Кръстев даде три десетилетия от живота си. За него това не беше компромис или жертва - просто твореше на тази сцена. След това още десетина години беше първи баритон и на Варненската опера - и там се раздаваше докрай, без остатък“ –..

публикувано на 03.05.19 в 11:55