Български изпълнители

петък
от 23.00 до 24.00 часа
Записи от фонда на БНР, както и интервюта с наши класически музиканти.
Екип: „Класика“

Публикации

Кристиян Калоянов – артистът, който не спира да мечтае

Кларинетът отдавна е заел неизменно място в състава на класическия симфоничен оркестър, но многоликият му тембър – дълбок и загадъчен в ниския регистър, нежен и прочуствен в средния и ярко колористичен във високия – все още вълнува въображението на..

публикувано на 25.06.21 в 09:34
Николай Темнисков

Музиката на миналото и настоящето, претворена и сътворена за туба

Тубата – най-внушителният по своите размери представител на медните духови инструменти, все още е малко позната на широката българска публика със своите солистични качества. В поредицата „Гласове и лица от СО на БНР“ представяме тубиста на..

публикувано на 21.05.21 в 10:41

Мартин Пантелеев и неговите три музи: цигулката, диригентската палка и музикалното перо

Музиката, в нейното безкрайно многообразие през вековете, отново звучи в националния ефир в изпълнение на българските майстори-музиканти. В своето издание на 14 май 2021 г., предаването „Български изпълнители“ на програма „Христо Ботев“ ви среща с един от..

публикувано на 14.05.21 в 08:05

Виржиния Атанасова – неуморният откривател на нови хоризонти в претворяване на традициите

Очарованието от многоликото диригентско изкуство и магията на вокално-инструменталната музика са част от духовния и творчески свят на педагога, изследователя и поета проф. Виржиния Атанасова , която ще бъде представена в две поредни издания на..

публикувано на 26.03.21 в 08:15

Сийка Петрова – певицата, посветила живота си на сцената

30 април е датата, на която през 1914 се ражда една от най-големите български оперни певици – Сийка Петрова. В продължение на 30 години тя е от любимките на софийската публика с огромен репертоар - сопранови и мецосопранови роли от най-големите заглавия из..

публикувано на 12.03.21 в 09:29

Сава Димитров-внук – наследник и продължител на утвърдени традиции

В петъчната вечер на 12 февруари 2021 г. от 23 часа, предаването „Български изпълнители“ на програма „Христо Ботев“ ще срещне слушателите с един изключително активен в своята творческа дейност български музикант. Това е кларинетистът и настоящ ректор на НМА..

публикувано на 12.02.21 в 10:25
Велин Илиев

Коледно пътешествие в света на органа

В празничната Рождественска вечер на 25 декември предаването „Български изпълнители“ кани верните си почитатели на вълнуващо музикално пътешествие в света на най-величествения музикален инструмент – не само поради мащабите, но и със силата на..

публикувано на 25.12.20 в 08:35
Иван Керековски

Иван Керековски: в изкуството си търся това, което ще остане стойностно

В късната петъчна вечер на 23 октомври в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с пианиста Иван Керековски. Израснал в семейство на музиканти, той започва своето образование в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София в класа по..

публикувано на 23.10.20 в 10:54
Явор Желев

Явор Желев – вдъхновеният артист и всеотдайният педагог

Почитателите на класическата музика и приятели на Националния радиосимфоничен оркестър отново ще имат удоволствието да се срещнат с любимите си музиканти чрез рубриката „Гласове и лица от Симфоничния оркестър на БНР” в предаването „Български изпълнители” в..

публикувано на 16.10.20 в 13:15
Явор Генов

Лютнята, позната и непозната – един безкраен разговор за старинната музика

Многоликата старинна музика с нейните образци, създадени за един, все още малко познат в България, но изящен със своята звучност инструмент, какъвто е лютнята, ще бъде представена в петъчната вечер на 25 септември, в предаването „Български изпълнители“ от..

публикувано на 25.09.20 в 09:25