Eмисия новини

Български изпълнители

понеделник
от 14.00 до 15.00 часа
Записи от фонда на БНР, както и интервюта с наши класически музиканти.
Екип: „Класика“

Публикации

Емилия Барановска и многозвучният глас на виолончелото

Тя отдава всичките си творчески сили на своя любим инструмент виолончелото. Повече от половин столетие живее и работи в Париж, но с активната си артистична натура и концертна дейност на най-престижните сцени тя смело може да се нарече "Гражданин на..

публикувано на 20.11.23 в 08:37

Росен Балкански – разказвачът на музика

Той разказва чрез музика за музиката. Той разказва самата музика. Прави го със своята китара и композиторско перо. Той е педагогът, китарист и композитор доц. д-р Росен Балкански. Роден в София през 1968 г., започва да свири на китара на 11 години...

публикувано на 26.06.23 в 08:05

Квинтет "Сезони" – различният български ансамбъл

Един от най-атрактивните български камерни ансамбли, не само заради инструменталния си състав, който го прави уникален за страната ни, но и заради сценичните си изяви, предлагащи винаги иновативен подход към представяните програми, в които често се..

публикувано на 12.05.23 в 09:08

Яна Бурова – младост, вдъхновение и талант

Една от представителките на новата генерация български музиканти – цигуларката Яна Бурова е активно концертиращ артист в соловата и камерна музика в България и Европа. Преподавател в "Emanuel School" и "Eltham Church of England", Лондон, тя е една от..

публикувано на 24.03.23 в 09:30

Александър Мутафчийски: Едни от най-трудните жанрове са мюзикълът и оперетата

В късната петъчна вечер на 27 януари в предаването "Български изпълнители" ви срещаме с Александър Мутафчийски. Той е артист-солист и режисьор на Националния музикален театър "Стефан Македонски" в София. Александър Мутафчийски e роден във Варна...

публикувано на 27.01.23 в 08:45

Диана Чаушева: Музиката винаги е била с мен

В късната петъчна вечер на 9 декември екипът на предаването "Български изпълнители" ще ви срещне с талантливата млада цигуларка Диана Чаушева. Тя е пето поколение музикант. Първоначално родителите и не искат тя да се занимава професионално, но любовта..

публикувано на 09.12.22 в 10:50

Стефан Стефанов и неговият тромпет – неразделни от половин столетие

Един от водачите на медната духова група в Националния радиосимфоничен оркестър споделя със слушателите на предаването "Български изпълнители" някои от най-интересните моменти от житейския си и професионален път. Това е тромпетистът Стефан Стефанов,..

публикувано на 25.11.22 в 08:44

Весела Тричкова и красивият свят на арфата

Гласът на един от най-древните музикални инструменти, познат на човека, оживява в ефира на националната програма "Христо Ботев". В последния час на петъчната вечер на 21 октомври от 23 часа предаването "Български изпълнители" и поредицата "На гости на..

публикувано на 21.10.22 в 09:10

Зорница Иларионова: Трябва да се упражняваме всеки ден, за да продължаваме да вървим напред

В късната петъчна вечер на 30 септември предаването "Български изпълнители" ще ви срещне със Зорница Иларионова. Любовта към музиката ѝ започва още на две години, когато за първи   път прегръща любимата цигулка. "При мен се получи съвсем естествено да..

публикувано на 30.09.22 в 11:24

Мартина Митева и светът на перкусиите

Младост и енергия в съчетание с много вдъхновение и талант – това усещане изпитва човек при срещата си с перкусионистката Мартина Митева, водач на групата на ударните инструменти в Софийската филхармония. Родена през 1991 г. в Пловдив, в началото на..

публикувано на 23.09.22 в 08:02