Минно-геоложкият филиал "Свети Иван Рилски“ в Кърджали разкри нова специалност

Кърджали
Снимка: БГНЕС

Нова специалност разкри от тази учебна година Минно-геоложкият филиал "Свети Иван Рилски“ в Кърджали. Учебното заведение е единственото в Родопите, което обучава кадри за минния сектор. 

Общо шест са учебните дисциплини във филиала в Кърджали. За първи път се разкрива нова специалност - "Газово -горивна и пречиствателна техника и технологии". Според директора проф. Димитър Анастасов, възможностите за реализация на студентите са големи:

Кадрите, които завършват това, обслужват предприятията и фирмите, които се занимават с внос, пренос и съответно газифициране на големи и на по-малки селища. Това обаче не означава, че в други направления от газовата промишленост не могат да се използват знанията, които те получават, съответно ценза, който имат, така че могат да бъдат използвани и при внос и оборудване на газови уредби за автомобилите.

Около 80 на сто от местата от общия прием във филиала вече са запълнени. Почти всички от завършилите започват работа по специалността. 

 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47