Хасковският окръжен съд постанови "задържане под стража" за шестима от арестуваните митничари и гранични полицаи

| обновено на 02.10.16 в 20:14

Хасковският окръжен постанови най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", за шестима от деветимата гранични полицаи и митничари, които бяха арестувани за подкупи при спецакцията на граничния пункт "Капитан Андреево" в петък. Двама остават с мярка за неотклонение "подписка" и един - с домашен арест.

Обвиненията срещу задържаните гранични полицаи и митничари се обосновават на показанията на свидетел с тайна самоличност. Адвокатът на един от обвиняемите митничари Веско Георгиев посочи:

Това е един шофьор, който е пътувал години наред. Той твърди, че е давал подкупи, че това са лица, които, в периода, за който той говори, са били на КПП-то. В интерес на истината има и конкретика, защото има и лице, задържано с пари, които е взело. Единадесет са лицата, по които протича досъдебното производство. На две прокуратурата не е взела мярка за неотклонение. За девет иска задържане. Нима не сте чували, че на митницата са събирани пари и са носени в София? Забележете, че досега всички дела са за редовите митничари и редовите гранични КПП-йци.

Най-тежка мярка "задържане под стража" получиха граничните полицаи Георги Сирмов, Петър Нацков, Мариян Куртов и митничарите Константин Глушков, Костадин Чорбаджиев и Симеон Николов. Според Хасковския съд срещу митничарите Любомир Апостолов и Пламен Русев не могат да бъдат направени обосновани предположения, че са извършили престъплението, в което са обвинени, и им наложи по-лека мярка - подписка. На митничаря Валери Казаков бе наложен дамошен арест, защото неговото име се съобщава от свидетеля с тайна самоличност, но не като поискал или взел подкуп. Вчера софийската градска прокуратура е осободила митничаря Детелина Андонова, която страда от онкологично заболяване, срещу парична гаранция от 2000 лева. Срещу 5000 лева гаранция излиза направилият пълни самопризнания митничар Йордан Кундурджиев. Решението на Хасковския окръжен съд може да бъде обжалвано пред Пловдивския апелативен съд в тридневен срок.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47