Обвиниха бившите директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян за договора с "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене"

| обновено на 17.10.16 в 15:24
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура обвини бившите изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян за договора с "Атомстройекспорт" за оборудване на АЕЦ "Белене". 

Според държавното обвинение от сключения на 28.11.2007 година рамков договор са произтекли щети за Националната компания в размер на повече от 77 млн. евро:

"От неизгодния договор двамата са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора, като със стойността на тези разходи да се намали цената, заплатена от "Атомстройекспорт" за оборудване на АЕЦ "Белене", пише в прессъобщението на СГП. От държавното обвинение уточняват, че Велков и Папазян са направили това без разрешението на енергийното министерство.

Любомир Велков и Мардик Папазян са с мерки за неотклонение "Подписка".

Разследването по делото продължава, като в следващите седмици ще бъдат извършени и други действия, насочени към ангажиране на наказателната отговорност на виновни длъжностни лица, пише още в прессъобщението на Софийската градска прокуратура.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор:
В договора, който те са сключили с изпълнителния директор на "Атомстройекспорт", са приели за сметка на НЕК да бъдат всички разходи по транспортирането на оборудването за АЕЦ "Белене" от Руската федерация. Част от оборудването, което е било на територията на АЕЦ "Белене", е било продадено обратно на "Атомстройекспорт", като стойността, на която са се договорили е 164 милиона 780 хиляди евро, но всъщност приспадайки разходите, които са поети за сметка на Националната електрическа компания, на практика сме дали оборудването на половин цена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Изпълнителният секретар на "Булатом": Проектът "Белене" вече е разследван

Разследване на проекта "АЕЦ Белене" вече е правено, посочи пред "Хоризонт" изпълнителният секретар на Българския атомен форум "Булатом" Станислав Георгиев . По думите му такова разследване е правено при прекратяването на проекта за втората атомна..

публикувано на 17.10.16 в 12:13
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47