Неправителствени организации се обявиха в подкрепа на проекта за стипендии на ромски ученици

Снимка: БГНЕС

Неправителствени организации се обявиха в подкрепа на проекта за стипендии на ромски ученици. В писмо до министъра на образованието Меглена Кунева те настояват Министерството да разшири усилията си по отношение на образователната интеграция. 

Проектът изпълнява важната задача да подкрепя децата в процеса на завършването на средно образование, каза Даниела Михайлова от "Инициатива за равни възможности": 
Инвестицията в подобряване на достъпа до образование на ромските девойки и младежи е инвестиция в развитието на българското общество и на българската икономика изобщо. България има четвъртия най-нисък коефициент на икономическа активност на младите хора до 30 години в Европейския съюз и се нарежда на второ място в цяла Европа по дял на младите хора, които нито работят, нито учат. В момента учениците с ромски етнически произход са в по-неблагоприятно положение в сравнение с другите деца. Те разполагат със сравнително по-ограничени възможности. Поради това е необходимо прилагането на специални мерки. Прилагането на такива мерки ще доведе до преодоляване на различието и до достигане на равен старт.
От гражданските организации са категорични, че ромските стипендии не са дискриминация спрямо другите деца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47