Средствата от държавния бюджет за стипендии на ромските ученици ще бъдат пренасочени към техните учители

Снимка: Областна администрация

Средствата за стипендиите за ромски ученици ще бъдат осигурени от Ромския образователен фонд, а парите, предоставени от държавния бюджет, ще се пренасочат към 150-те учители, които ще работят с децата и уязвими групи. Тази договореност постигнаха Министерството на образованието и Ромският образователен фонд. Отново бе обсъден тревожният факт, че едва 1 процент от ромските деца завършват 12-и клас, въпреки че делът им в първи клас вече е 20% от всички деца. Заради това, Ромският образователен фонд предоставя безвъзмездно средства в подкрепа на успешното завършване на средно образование на ромски деца. Просветното министерство ще предложи активно включване на общините в процеса на наблюдение на стипендиантите, като ще се прави ежемесечен контрол върху разходването на средствата. Учителите ще контролират посещаемостта и резултатите на учениците и ще представят редовен отчет за всяко дете, участващо в програмата. Още при подписване на споразумението е фиксирано всеки учебен срок да се прави оценка дали учениците, получили стипендии запазват и подобряват успеха си, което е изрично условие за оставането им в програмата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47