Днес избори се провеждат и в 12-те затвора и 16-те ареста у нас

Снимка: БГНЕС

Избирателни секции има във всичките 12 затвора и 16 ареста в страната. Най-много са гласоподавателите в ареста на столичния бул. "Г. М. Димитров" - 223, а най- малко - в арестите в Перник и в Шумен - по 11 души, тоест с един повече от изискуемия минимум гласоподаватели с право на глас, за да има секция в арест или затвор. Практиката от предишни избори показва, че именно те са сред първите места, където приключва изборният ден. Обикновено там активността е много висока. В общо 28 -те секции в арестите и затворите могат да гласуват и служители, които са на работа. 

По Конституция всички граждани, с изключение на изтърпяващите наказание "лишаване от свобода" и поставените под запрещение, имат избирателни права. Ограниченото право на глас само на обвиняемите и лицата без влязла в сила присъда съществува и в други европейски държави. Поредица от осъдителни решения на ЕСПЧ срещу Великобритания заради  забраната затворници да гласуват за европарламент, отвори дебат за това - трябва ли и лицата с влезли в сила присъди да имат право да гласуват.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47