Спецсъдът отново не можа да даде ход на делото за атентата на летището в Бургас

| обновено на 10.11.16 в 12:19
Снимка: БГНЕС


За втори път Специализираният наказателен съд (СНС) не успя да даде ход на делото за атентата на летището в Бургас. При експлозията преди четири години загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса, други 38 бяха ранени.

Делото не можа да започне, тъй като по-голямата част от пострадалите не са били открити. Проблемът е актуален от началото на процеса, когато стана ясно, че съдът няма връзка с повечето от 38-те пострадали и с част от роднините на загиналите в атентата.

В края на септември СНС отложи насроченото заседание, след като се разбра, че част от пострадалите не са редовно призовани. Тогава стана ясно, че има затруднения при призоваване на пострадали и изясняване на правата им, тъй като са чужди граждани. И въпреки че през септември израелски адвокат пое ангажимента да съдейства за контакт с тях, днес стана ясно, че резултат няма.

За да започне делото "Сарафово", задължително е всички пострадали да бъдат уведомени, че имат право да бъдат конституирани като граждански ищци или частни обвинители. Ако това не е изпълнено, делото не може да започне по същество.

Прокурор Калина Чапкънова – шеф на окръжната прокуратура в Бургас, беше лаконична:

Делото ще тръгне, но конкретна прогноза кога точно би могло да се случи, няма кой да направи. В интерес на българската държава е да се спази процесуалният закон, така, както е разписан. Налице са процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание. Днес отново не бяха редовно призовани всички пострадали лица и, съответно, да им бъдат разяснени правата, които те имат, съобразно разпоредбите на НПК. Рискувам да сбъркам като посоча  конкретен брой колко от тях са редовно призовани. Днес ги отбелязахме в списъка на лицата за призоваване и, струва ми се, че 7-8 останаха, но не мога да гарантирам, нередовно призовани с нераяснени права на пострадали.

Не мога да се ангажирам с конкретна цифра! На този етап, единствената трудност, която съществува е невъзможността редовно да бъдат призовани пострадалите. Както вече заявих, това е процесуална пречка зоа даване ход на делото. Промяна на доказателствата, които сме събрали в хода на досъдебното производство, няма. Издирването на лицата продължава.


Следващият опит да бъде даден ход на процеса ще бъде на 12 декември.

Обвинителният акт по делото "Сарафово" беше внесен в СНС точно четири години след атентата на летището в Бургас.

За терористичната атака от 2012 година задочно обвиняеми са ливанецът с австралийско гражданство Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, също ливанец, но и с канадско гражданство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47