Плевнелиев започва политически консултации с парламентарно представените партии

| обновено на 16.11.16 в 17:13
Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев започва политически консултации с парламентарно представените партии, след като парламентът гласува оставката на правителството. 

Държавният глава ще разговаря поотделно с представителите на различните партии в опит правителствената криза да не прерастне в парламентарна. 

Първи на "Дондуков" 2 при президента ще бъдат представителите на парламентарната група на партия ГЕРБ. Срещата е насрочена за утре сутрин. 
След като приключи кръгът от консултации с осемте парламентарно представени партии  в 43-тото Народно събрание, президентът ще пристъпи към следващата процедура по Конституция. Ще връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на този парламент. Първи ГЕРБ като най-голяма по численост парламентарна група ще получат правото да съставят правителство. От партията вече заявиха, че ще върнат мандата. 
След това президентът трябва да го връчи на втората по численост група в парламента - тази на БСП. Рулетката може да се завърти трети и последен път. Плевнелиев може да връчи мандат на парламентарна група по свой избор. Ако и тя не успее да състави кабинет, президентът трябва да назначи служебен, но не може да разпуска парламента, тъй като до края на мандата на Плевнелиев остават по-малко от 3 месеца.
Държавният глава вече отправи питане до Конституционния съд дали може да насрочва избори, без да е разпуснал Народното събрание.



Първи на "Дондуков" 2 ще бъдат представителите на  ГЕРБ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47