Горанов: Тези, които ще изпълняват бюджета, да го пазят балансиран

| обновено на 18.11.16 в 12:32
Снимка: БГНЕС

От догодина минималната работна заплата ще бъде 460 лева. Това записаха депутатите в бюджета за следващата година, който бе приет на първо четене. Заради опасенията, че финансовата рамка няма да бъде приета, финансовият министър в оставка Владислав Горанов обобщи проблемите, с които ще се сблъска държавата без приет бюджет.

На фона на множеството критики към финансовата рамка и очакванията тя да не бъде приета заради оставката на кабинета финансовият министър в оставка Владислав Горанов предупреди, че България може да се забави в изпълнението на политиките, заложени в социалната сфера, програмата за саниране и усвояването на европейските фондове. Ако няма бюджет за догодина, България ще наруши графика за въвеждане на минималните европейски акцизни ставки за тютюна.

Горанов припомни пред депутатите, че още от началото на управлението през 2014 кризата с КТБ е оказвала влияние на въпросите с публичните финанси. Били са обаче направени и необходимите стрес тестове на банките. Владислав Горанов отбеляза, че за двете години до 2016 година има подобрение в макроикономическите индикатори. Затова сега ще има не дефицит в размер на 1,8 милиарда, а излишък:

Настоящата година ще бъде първата, през която няма да бъде формиран дефицит след 2008 година.

Финансовият министър в оставка отбеляза подобрение и на събирането на приходи с над 1,7 милиарда лева – борбата с контрабандата. Наваксано е било и усвояването на програми от ЕС. Пред депутатите Горанов изрази увереността си, че бюджетът за 2017 година ще бъде балансиран и посочи рисковете, ако не бъде приет:

Ако този бюджет не бъде приет, ще се забави усвояването на средствата от европейските фондове,  няма да се увеличат размерите на минималната работната заплата, на пенсиите, заплатите на социалните работници, работещите в „Спешна помощ“, помощите и обезщетенията за децата с увреждания. Няма да има достатъчно ресурс за осигуряването на предвидената модернизация на армията, ще се ограничи реализирането на програмата за саниране на жилищни сгради, няма да могат да се реализират приетите бюджети на държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса. Предлагам да приемем този бюджет и моля, тези, които ще го изпълняват, да не се поддават на популизъм, да не променят данъците, да повишат ефективността на разходите, да пазят бюджета балансиран.

Призивът на Владислав Горанов идва на фона на казаното от политическите сили. ДПС заявиха, че няма да подкрепят бюджета. От Патриотичния фронт поставиха условие – минималната пенсия да стане 300 лева, а БПС искат отпадане на плоския данък и изтеглиха всички свои идеи, защото бюджетът трябвало да бъде приет от следващия парламент.

Димитър Узунов от ВСС също се обърна към депутатите:

Ще гласувате един бюджет, който ще позволи на цялата съдебна система да функционира нормално.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47