Корнелия Нинова: Не считаме, че това мнозинство може да излъчи легитимен кабинет

| обновено на 18.11.16 в 16:52
Корнелия Нинова и Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

На "Дондуков" 2 се проведоха консултациите между президента Росен Плевнелиев и ръководството на "БСП лява България".

В началото на политическите консултации с БСП президентът Росен Плевнелиев постави въпроса - възможно ли е формирането на правителство в рамките на този парламент.
Държавният глава е готов, според конституционните си правомощия, да съдейства за това оставката на правителството да не доведе до оставка на парламента. Ако е възможно формиране на кабинет в легитимен формат, Плевнелиев би приветствал тези усилия, защото последните допитвания доказват, че на народа не му се ходи на избори, както се изрази Плевнелиев:

Готов съм да помогна на всеки, с каквото мога да съдействам в рамките на своите конституционни правомощия, за да се намери решение, оставката на правителството да не се превърне и в оставка на Народното събрание. Ако е възможно сформиране на ново правителство, в какъвто и да било, разбира се, легитимен формат, аз бих приветствал тези усилия, бих стиснал ръката на всеки, който иска да го постигне. В последните допитвания до българския народ, народът каза, че не му се ходи пак на избори.


След края на консултациите и срещата с БСП лидерът на партията Корнелия Нинова отново потвърди, че ако се стигне до връчване на мандати левицата, която ще получи втора след ГЕРБ възможност да формира кабинет в рамките на този парламент, ще го върне. 43-тото НС, според Нинова, е изчерпало своите възможности и според нея трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори, като тя посочи периода края на март или началото на април:

Не считаме, че това мнозинство може да излъчи легитимен кабинет, каза Нинова. Левицата няма да предлага министри в евентуален бъдещ служебен кабинет.

Приоритети на БСП преди разпускането на парламента са промените в изборното законодателство, по волята на народа, приемането на бюджета на второ четене и няколко икономически закона, изтъкна Нинова.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47