Отново за питомното и дивото

Снимка: БГНЕС
Спомням си, преди много години бях на студентска бригада в Михайловградско (сега Монтанско). Сред бригадирите имаше и един монголец - Алтан Баган - студент в Софийския университет. Прибирахме боб от полето. И един от местните селяни попита веднъж монголеца:

-  Абе, Алтънчо, вие в Монголия имате ли боб?
-  Нямаме.
-  А с какво го замествате?
-  С месо - отвърна Алтан.

Спомних си за тази случка, когато прочетох, че земеделското министерство е обявило обществена поръчка за изграждане на оранжерия за домати, краставици и пипер в Монголия. Цената на заданието е около милион и седемстотин хиляди лева. И това било пилотен проект, с който България ще се опита да стъпи на монголския пазар.
Това - да стъпим на монголския пазар никак не е лошо. Както преди около два века сме стъпили на европейския и на руския. Между другото в Русия и до ден днешен чушките камби ги наричат „балгарский перец”, а в унгарския език думата „българин” е едва ли не синоним на думата „градинар”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!