В бежанските центрове в Европа, където има сблъсъци, се намират спящи терористични клетки, обясни премиерът в оставка Бойко Борисов

Безредиците в лагера в Харманли са овладени

Задържаните 300 чужденци ще бъдат настанени в лагери от затворен тип, петима ще бъдат екстрадирани

| обновено на 25.11.16 в 09:12
Снимка: БГНЕС

Безредиците в мигрантския лагер в Харманли бяха овладени тази нощ със задържането на над триста от обитателите му. 
Премиерът в оставка Бойко Борисов, който беше тази нощ в лагера, призова за стриктно спазване на законите. По думите му  лицата, които „се правят на големи герои, могат да изложат на риск огромни маси от населението“
В бежанските центрове в Европа, където има сблъсъци, се намират спящи терористични клетки, обясни Борисов: Обикновено там, където възникват такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт. Винаги се задействат спящите клетки да се бунтуват.

Задържаните 300 чужденци при безредиците, ще бъдат настанени в лагери от затворен тип. Петима ще бъдат екстрадирани, като опасни за националната ни сигурност, уточни премиерът в оставка:
Една част от тях, за пет души, мисля, че можем да им наложим  (такава мярка - бел. ред. ) и да видим, дали можем да ги екстрадираме веднага. Другите, които нарушават обществения ред, те са заснети от камери и ще се установят -  да бъдат от първите, които екстрадираме. А дотогава, преместени в лагери от затворен тип, защото иначе те представляват опасност за обществения ред.
Няма полицейски насилие при потушаването на конфликта в Харманли, категоричен е Борисов. От 250 полицаи, участвали в акцията, пострадаха 24, които бяха обстрелвани с камъни.
Бойко Борисов призова за стриктно спазване на закона и недопускане на допълнителни ексцесии.

Напрежението около лагера в Харманли бе създадено изкуствено, заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова. Във връзка с опасенията от разпространение на зарази тя увери още веднъж, че здравословното състояние на мигрантите се следи редовно. Обстановката в самия лагер тази сутрин е спокойна, няма опасност за жените и децата вътре, добави Първанова. 
Председателят на Държавната агенция за бежанците не изключи, че вчерашните бунтове в Харманли  са били провокирани отвън:
Ако направите един преглед в интернет-пространството ще видите, че когато Кале се запали, се запали и Харманли тук. Когато в Германия наскоро имаше проблем в един център, тук се случи същото, а вчера на остров Лесбос - така че,  те вероятно си говорят помежду си, каза Петя Първанова. 
Полицейското присъствие в Харманли се засилва след размириците в бежанския лагер. Материалните щети в лагера са значителни. 
Освен в Харманли, полицейското присъствие е увеличено и в района на общежитията  за бежанци в София. Полицейските патрули следят за евентуални прояви на напрежение в домовете.

Още информация по темата чуйте в звуковите файлове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47