Росен Плевнелиев свика КСНС в опит да бъдат избегнати предсрочни избори

| обновено на 29.11.16 в 12:10
Снимка: БГНЕС

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС), свикан от президента Росен Плевнелиев, обсъжда варианти за преодоляване на правителствената криза след оставката на кабинета на Бойко Борисов. Държавният глава свика срещата в опит да убеди политическите лидери, че трябва да се направи всичко възможно това Народно събрание да продължи своята работа.

Преди заседанието лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че мигрантите и тяхното експулсиране трябва също да бъде тема на Съвета:

Обстановката наистина е много трудна. Малко да помислим, дали можем да направим с по-малко сътресения нещата за следващата година. Със сигурност ще стане дума за бежанците, за мигрантите, по точно за нелегалните мигранти, за начина, по който трябва да се експулсират. Това е основната тема и от нея трябва да изведем разумния извод на този съвет.

Имаме добър резултат. Можем да кажем, дай да ходим на избори и това изглежда е най-логичното, но си мисля какви неща могат да се случат през това време. Това, което стана в Харманли, може да бъде детска градина в сравнение с една поредица, верижна реакция от подобни събития. Ако се види период на безвластие, може да се запали България.

Най-големите парламентарни партии вече заявиха, че няма да подкрепят или да участват при формирането на нов кабинет в този парламент. От Патриотичния фронт са готови да опитат да съставят експертно правителство, но само ако то бъде подкрепено от останалите партии.

След Консултативния съвет за национална сигурност президентът трябва да започне следващата процедура по Конституция – връчване на проучвателни мандати за съставяне на правителство.

Плевнелиев покани на Консултативния съвет и новоизбрания президент Румен Радев, но той отказа да присъства на заседанието. Според Радев на парламентарните партии е отговорността да създадат ново мнозинство или да поемат курс към предсрочни избори.

Повече за очакванията от днешния Консултативен съвет за национална сигурност ще научите от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47