Президентът ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в петък

| обновено на 29.11.16 в 19:05
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група ГЕРБ. Процедурата по връчване на мандати ще бъде започната в петък. Това стана ясно след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, което бе свикано от президента Росен Плевнелиев. Участниците в заседанието обсъждаха начините за изход от кризата след оставката на кабинета на Бойко Борисов.

Премиерът в оставка отново заяви, че ГЕРБ няма да носи отговорност за сформирането на правителство в сегашното Народно събрание.

По думите му, на днешния Консултативен съвет по национална сигурност готовност за това са изразили други политически формации.

Аз няма да съм министър-председател, аз мога да съм премиер само когато е с мандата на ГЕРБ и когато ГЕРБ е спечелил изборите, тогава имам самочувствието, самоувереността и политическата отговорност да нося цялата отговорност. Който иска да направи мандат в този парламент, трябва да си излъчи премиера, министрите, разбира се, да си носи и отговорността за управлението и всички стъпки
.

Борисов реагира остро на отсъствието на днешния консултативен съвет на избрания за президент Румен Радев:

Моралният победител на изборите го нямаше днес. Народът на него му вярва. Той трябваше да излезе и да каже - предлагам това, това и това. Да, не е удобно да носиш отговорност. Най-добре е да се изказваш само по теми, които са угодни.

ГЕРБ твърдо стои зад резултатите от референдума, подкрепен с желанието на над 2 милиона българи.

26-и март е подходящата дата за предсрочни избори, заяви след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност лидерът на "БСП лява България" Корнелия Нинова.

Да се премине към връчване на мандати. Има конституция и ред в държавата, връчване на трите сили, ако трета опита да прави правителство, ние оставаме в опозиция, ако и третата не може да направи правителство, да се отива на предсрочни избори, това е нашето мнение.


БСП са поискали правителството в оставка да внесе в Народното събрание план за действие в ситуация на мащабна бежанска имиграционна вълна, каза още Нинова.


И в една парламентарна република, парламентът да бъде уведомен за намеренията, мерките, действията и финансирането по тема "бежанци", защото нашата оценка остава, че това правителство не се справя с този въпрос
.


Неучастието на новоизбрания президент Румен Радев в заседанието на КСНС бе оправдано от Корнелия Нинова с мотив, че Радев все още не е встъпил в длъжност: 

Смятам решението му за правилно - да не става алиби за решение на политически сили, за които след това трябва да носи отговорност и ще носим отговорност за действията на президента от 21 януари нататък.

Реформаторският блок смята, че в рамките на този парламент трябва да се състави правителство, в името на сигурността на България и на фона на международните предизвикателства. 
Найден Зеленогорски съобщи, че блокът ще решава утре дали може да поеме отговорност да състави правителство или ще подкрепи опит на Патриотичния фронт.
Ще обсъдим всички възможности, но най-страшното би било да хвърлим България в една жестока криза и да я оставим в безвластие седем, осем месеца

Движението за права и свободи не вижда извънредна политическа ситуация в момента, заяви Мустафа Карадайъ.
В тази ситуация няма нищо извънредно, има правителство в оставка, конституцията е ясна, така че в момента основният въпрос е кой носи отговорността и как я носи тази отговорност.

От “Обедини патриоти“ (Патриотичния фронт, АТАКА, Български демократичен център - Народен съюз) запазиха мълчание след заседанието на КСНС. 
Румен Йончев от БДЦ обясни, че ако президентът връчи мандат на “Обедини патриоти“, ще разговарят с всички политически сили за подкрепа.
Виждаме нашата отговорност да опитаме да направим това, възможността, разбира се, зависи и от останалите партии в парламента. Подкрепа най-вече от ГЕРБ, защото това е най голямата парламентарна група в това Народно събрание и аз не мисля, че без тяхната подкрепа може да се реализира, който и да е от мандатите, разбира се от реформаторите, разбира се от всички. Ще проведем разговори с всички. Декларирахме готовността да опитаме реализация на този мандат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47