Четвъртокласниците ни са на 18-о место по математика, показва международно проучване

Снимка: БГНЕС
Българските четвъртокласници са на 15-о място по природни науки и на 18-о по математика. Данните са от международно изследване за двата предмета.

Децата са решавали по 20 задачи по математика и 20 по природни науки. Изследването се провежда на всеки 4 години, като България се включва за първи път в него. Страната ни участва с над 4200 четвъртокласкици от 149 училища.

Министърът на образованието Меглена Кунева определи резултатите, като истински позитивни:

Ние и в двата случая, имаме резултат над средния. Страни със сходни резултати на българските ученици са Холандия, Унгария, Чехия, Кипър, Германия, Словения, Швеция.
  
И по математика, и по природни науки, най-високи са резултатите на учениците от Сингапур, а най-ниски на тези от Кувейт.

Основен извод от изследването е, че постиженията на децата силно зависят от подкрепата в семейството, както и от дисциплината в училище.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47