Бойко Борисов върна мандата за съставяне на правителство

Борисов няма да подкрепи мандат на Патриотичния фронт, но е възможно ГЕРБ да подкрепи реформаторите, като решение за това още няма, предстоят разговори между двете формации

| обновено на 02.12.16 в 15:15
Снимка: БГНЕС

Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов очаквано върна днес на президента мандата за съставяне на правителство в рамките на 43-тото Народно събрание. За церемонията по връчване на мандата Борисов влезе при държавния глава заедно с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов

Бойко Борисов няма да подкрепи мандат на Патриотичния фронт, но е възможно ГЕРБ да подкрепи реформаторите. Решение за това още няма, предстоят разговори между двете формации.

Премиерът в оставка отново призова новоизбрания президент Румен Радев и действащия държавен глава Росен Плевнелиев да се договорят за преходно служебно правителство, за да се успокои държавата. От казаното от Борисов стана ясно, че най-логичният вариант е да се върви към предсрочни парламентарни избори: 

Умолявам господин Радев, при наличния бюджет, да седнат с президента, да излъчат едно правителство, което да направи прехода, да определи дата за избори, да се успокои държавата. Бюджет има вече.

Лидерът на ГЕРБ мотивира и решението си да не подкрепи правителство с мандат на Патриотичния фронт:

Всичко, което те искаха, в програмата на ГЕРБ е записано по друг начин.

Освен това парламентарната група на ГЕРБ не можела да удържа на популистките искания на патриотите, така че ГЕРБ няма да подкрепя кабинет, който води различна политика от досегашната в управлението. 

По отношение на въпроса дали ГЕРБ биха подкрепили кабинет с мандат на Реформаторския блок, Борисов отговори: 

Как да кажа при положение, че не знам тяхното решение. Като мине тяхното съвещание днес, като ме поканят с ръководството на среща, като кажат какво предлагат, аз ще изляза и ще кажа крайното си решение, защото една от слабостите ми е, когато ме питат, аз да си кажа мнението и след това трябва да слушам цял ден анализатори, които обясняват какво съм искал да кажа или какво съм мислил да кажа.

Патриотичният фронт не е взел официално решение дали ще подкрепи мандат на Реформаторския блок за съставяне на правителство, каза съпредседателят на формацията Валери Симеонов
Въобще избягваме да мислим (за това) в този момент. Когато го връчат (проучвателният мандат - бел. ред.)  - тогава ще си правим сметки и тогава ще разговаряме.

След днешния отказ на ГЕРБ президентът трябва да връчи мандат за формиране на кабинет на "БСП лява България". Ако и левицата откаже да формира правителство, държавният глава трябва да връчи проучвателен мандат на трета парламентарно представена политическа сила - по свой избор. 

Вицепремиерът Румяна Бъчварова заяви в кулоарите на парламента,че няма политическа логика ГЕРБ да подкрепи правителство с мандата на Реформаторския блок:
Една група, която не е ясно дали е 13 или 17 човека, или 20 в момента, не може да бъде подкрепена от 84. Просто политически не е целесъобразно. Няма да го правим като БСП с мандата на ДПС.

Днес Реформаторският блок трябва да се реши как ще реагират, ако президентът реши да им връчи проучвателен мандат. Според Димитър Делчев реформаторите трябва да върнат мандата при такава хипотеза:
В рамките на този парламент не може да се състави стабилен кабинет на фона на това, което казаха и другите политически сили. Аз бих предложил на колегите от Движение "България на гражданите", от Реформаторския блок, да върнем мандата в момента, в който го получим, без да се опитваме да реализираме или да сформираме правителство, разбира се, ако го получим.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47