ВСС разпореди проверка на СГС по искане на Цацаров

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу съдия Мирослава Тодорова

| обновено на 06.12.16 в 17:57
Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще проверява продължителността на делата в Софийския градски съд за последните две години. Това реши мнозинството в съдийската колегия на Съвета. Проверката беше поискана от главния прокурор Сотир Цацаров

Решението беше взето със 7 на 6 гласа. То идва месец след като Сотир Цацаров внесе в Съдийската колегия справка за забавени с над две години дела на съдии от Градския и Районния съд. От Софийския градски съд обявиха насрещна информация, с която опровергаха твърденията за години забавяне и обясниха, че част от делата продължават и заради искания на прокуратурата за събиране на нови доказателства. Последва размяна на писма между ръководствата на Градската прокуратура и Съда. Имаше уточнения и извинения.

Гласувалата против това Инспекторатът да влезе в СГС Юлия Ковачева призова той да не се превръща самоцелно в най-проверявания. В резултат на това инспектори ще проверяват и СРС, въпреки че съвсем наскоро такава проверка приключи.

След гласуването Соня Найденова предложи – за посочения от главния прокурор Цацаров период, Съдебният инспекторат да провери и продължителността на досъдебните производства по цитираните в справката на прокуратурата дела. Изненадващо съдебните кадровици я подкрепиха, а резултатът беше отново 7 на 6 гласа.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу съдия Мирослава Тодорова заради системно неспазване на сроковете, предвидени в процесуалните закони, в качеството ѝ на съдия в Софийския районен съд. Предложение за това е направено от Инспектората към Висшия съдебен съвет. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47