Граничните служби на България и Румъния ще се срещнат утре заради опашките на "Дунав мост" 2

Пункт за продажба на винетки на румънска територия причинява задръстванията

| обновено на 24.01.17 в 17:11
Снимка: Радио ВИДИН

За сряда е насрочена среща между граничните служби на България и Румъния във връзка със затруднено преминаване на тежкотоварни автомобили на ГКПП  "Дунав мост" 2, информират от Министерството на външните работи.

По-рано през деня външният министър Даниел Митов е обсъдил в телефонен разговор с румънския си колега Теодор Мелешкану актуалната обстановка по преминаването на границата. Митов е подчертал важността от полагането на общи усилия за предотвратяването на подобни ситуации по общата граница и е изразил увереност, че двете страни ще работят в координация за пълното нормализиране на обстановката.

Причината за огромните задръствания на "Дунав мост" - Видин е пункт за продажба на винетки на румънска територия, обясниха за "Хоризонт" източници от Гранична полиция. Продажбата става на 150 метра след края на съоръжението, но преди граничния контрол. Закупуването на тези стикери принуждава шофьорите на товарните автомобили да преминават от четири ленти в една и така се получава задръстване.

В момента на "Дунав мост" 2 работят четири платна за товарни автомобили, като при необходимост ще се пропускат с предимство леки коли. Проблемите на граничния пункт са от месеци, като трафикът там е допълнително засилен и след като фериботът при Оряхово спря заради ледоход.

Тази сутрин пунктът беше блокиран спонтанно за четири часа заради недоволството на шофьорите от образувалите се дълги опашки, достигнали през последната седмица до 15 километра. Пропускаха се само леките автомобили, идващи от Румъния.
Шофьори на тежкотоварни автомобили обаче вдигнаха блокадата на граничния пункт "Дунав мост" 2 след среща на протестиращите с областния управител на Видин Момчил Станков:

Трябва да бъде решен инфраструктурно и проблемът в Румъния, тъй като няма да стане за ден или за два, както и организацията на самото движение за вход и за изход, обясни Станков. 

Анкета с шофьори можете да чуете в репортажа на Анжела Каменова в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47