Огнян Герджиков ще бъде служебен премиер

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 26 март

| обновено на 24.01.17 в 19:46

Президентът Румен Радев подписа указ за разпускане на 43-тото Народно събрание на 27 януари. Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 26 март. С друг свой указ президентът назначи Огнян Герджиков за служебен премиер.

Радев назначи с укази още двама души от своя екип - Елена Йончева на длъжността секретар за връзки с медиите и Цвета Тимева за секретар по регионално развитие

Вниманието през днешния ден  беше насочено към президентството, обаче най-вече заради спекулациите за състава на бъдещото служебно правителство.

Почти сигурно е, че външен министър в служебния кабинет ще бъде посланикът ни в Германия Ради Найденов, който беше на срещата в президентството този следобед. На излизане от сградата Найденов помоли за още малко търпение, тъй като в дипломацията е прието да се коментират само факти.

Очаква се Министерството на труда и социалната политика да оглави Гълъб Донев, който беше заместник-министър в екипа на Ивайло Калфин. Донев беше и директор на Главната инспекция по труда. Вероятно Илко Семерджиев ще поеме поста здравен министър. Семерджиев е бил заместник здравен министър в няколко правителства - в това на Любен Беров, в служебния кабинет на Стефан Софиянски, както и в правителството на Иван Костов, а също и директор в НЗОК.

Финансите на държавата в служебния кабинет е вероятно да поеме Кирил Ананиев, който също беше на срещата на "Дондуков" 2. В момента той е заместник-министър на финансите, а също така и експерт в съставянето на бюджетите на държавата. Отбраната се очаква да поеме генерал Стефан Янев - той е бил военен аташе в САЩ,  началник на департамент "Трасформации" в центъра на НАТО за борбата с тероризма, както и директор на дирекция "Отбранителна политика" към МО.

На срещата в президентството беше и Пламен Узунов, който се очаква да поеме Министерството на вътрешните работи в служебния кабинет, който беше областен директор на полицията в Пловдив. Актьорът Рашко Младенов, познат с ролите си в театъра и киното, е най-вероятният министър на културата. Очаква се начело на Министерството на спорта да застане проф. Даниела Дашева, която преподава в Националната спортна академия.

Министерството на туризма се очаква да поеме Стела Балтова, която е бивш заместник-председател на Държавната агенция по туризма от 2007 г.

На "Дондуков" 2 през деня влезе и Екатерина Михайлова - депутат в няколко парламента и заместник-председател на 40-то Народно събрание. 

По-рано информация за водени разговори от президента за формирането на бъдещ служебен кабинет провокираха журналистическия интерес, тъй като предстои до края на тази седмица държавният глава да подпише указите за назначаване на служебно правителство, за разпускане на 43-то Народно събрание и за насрочване на дата за предсрочните парламентарни избори.

От президентството също съобщиха, че днес няма да има официална информация за състава на служебното правителство, каквито съобщения имаше по-рано през деня.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47