Мая Манолова: Ще настоявам АПИ да изгради паркинг за тирове на ГКПП "Капитан Андреево"

| обновено на 06.02.17 в 18:21
Снимка: Булфото
Четвърти ден големи опашки се образуват на граничния пункт "Капитан Андреево". Колоната от ТИР-ове към момента е над  14 километра. На пункта "Лесово" има 4-километрова опашка от товарни автомобили, съобщава МВР.

Заради проблема превозвачите, които са на "Капитан Андреево", сезираха чрез подписка омбудсмана Мая Манолова. Тя пристигна на граничния пункт около 14.00 часа, където разговаря с ръководството на "Гранична полиция" и на "Митници" в самия пункт преди да се срещне с превозвачите.  Тя обясни, че има проблем в работата на турския пункт, другият проблем е в обработката на документите:

Тъй като сме външна граница, е необходимо повече време за проверка. Минималното време за обработка на един тир през КПП е около 2 минути. Митницата твърди, че може да се справи за между 6 и 8 минути, което означава общо 10 минути. В рамките на тези 10 минути обещаха така да се структурират двете служби - гранична и митническа, че този колона, която наблюдаваме, до ден и половина да изчезне.

До края на деня ще бъдат поставени 10 химически тоалетни на паркинга между Свиленград и "Капитан Андреево", увери  Манолова:

Това, за което аз ще настоявам, е от АПИ, които събират пари от пътни такси, да се организират и да направят един съвременен паркинг преди митницата, какъвто има от другата страна на границата, в Турция. Каква европейска държава сме, в която шофьорите на ТИР-ове прекарват по три денонощия в ТИР-овете си.

Шофьори споделиха с кореспондента на БНР, че изчакват над 24 часа, за да преминат през границата, а нямат подходящи условия за престоя си.

По-рано днес в интервю за "Хоризонт" Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи съобщи, че те са готови и на протести при следващото правителство, ако проблемът не бъде решен:

Според нас проблемът е, първо, в лоша организация от страна на българските органи, които обслужват граничния пункт, и второ – категорично нежелание от страна на митническите и граничните органи да работят ефикасно и бързо, за да могат да бъдат обслужвани превозните средства във времевия порядък така, както трябва.

От МВР съобщиха, че трафикът по границите ни с Македония, Сърбия и Гърция е нормален.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Международните превозвачи заплашват с протест заради километричните опашки по границата

Лоша организация от страна на българските органи, които обслужват граничния пункт "Капитан Андреево", както и категорично нежелание на митническите и граничните органи да работят ефикасно и бързо, за да могат да  бъдат обслужвани превозните средства..

публикувано на 06.02.17 в 09:02
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47