Главният секретар на МВР Георги Костов ще бъде отстранен от длъжност

Георги Костов е разбрал от новините за решението на МС да бъде отстранен, ще търси правата си в съда

| обновено на 22.02.17 в 15:32
Снимка: БГНЕС



Главният секретар на МВР Георги Костов е отстранен от длъжност с указ на президента Румен Радев. Министърът на вътрешните работи Пламен Узунов обясни причините служебният кабинет да поиска отстраняването:

В периода 2015-та-2016-та година са събрани достатъчно данни, че е упражнил натиск върху бивши и настоящи служители на МВР, с което те са били отстранявани от работа, не по установения ред. Той е станал причина да бъде нарушен политическият неутралитет, като с това е накърнил интересите на Министерството на вътрешните работи и на обществото, с което е уронил престижа на Министерството на вътрешните работи.

Твърдял е, че единствената причина, заради която ги отстранява, е политически натиск спрямо него. Натискът е бил политически, без да се цитира определена политическа сила. Няколко са случаите, в които сме събрали такива данни, конкретно за 5 служители. Сигурно има и такива, за които все още не сме събрали, обясни Узунов.

До назначаването на нов главен секретар длъжността ще изпълнява заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев. Служебният министър няма да прави номинация и предпочита това да направи редовно избрано правителство. Узунов не отговори защо преди седмица е твърдял, че Костов няма да бъде сменян.  На въпрос дали ще подменя директори на областни управления министърът обясни, че ще оценява дейността на всеки началник по три критерия: Постигнатите резултати, лоялност към системата на МВР и третият е професионален опит.

Главният секретар на МВР обясни пред "Хоризонт", че е разбрал от новините за предложението на Министерски съвет той да бъде отстранен. Костов е подал сигнал в прокуратурата за политически натиск. Това съобщи самият той и обясни, че още преди седмица оставката му е била поискана, но той е отказал да я подаде:

Сезирал съм в писмен сигнал до Прокуратурата на Република България - който съм завел и входирал на 35-ата минута след приключването - за оказван политически натиск да подам оставка по собствено желание

Той допълни, че  до момента „не е професионално сезиран“ от никой в МВР за това, че има предложение да бъде сменен от поста. Костов уточни, че е отстранен поради натиск от премиера Огнян Герджиков над служебния министър Пламен Узунов:

Очи в очи служебният министър ми е заявил, че може да работи с мен, но има натиск от другите ръководители в държавата - премиерът.

Управлението главния секретар е право на министъра, коментира Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите:

Като синдикат никога не сме коментирали ръководенето на МВР, ако мога така да го кажа. Това не е функция на синдиката. Управлението е изключително право на министъра и на Министерски съвет. В случая оставаме без коментар!

Още по темата чуйте от репортерското включване на Николай Христов в предаването "12+3", както и репортажа за "Нещо повече".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47