Германия въвежда пътни такси от 2020 година

Снимка: БГНЕС

Германия въвежда пътни такси от 2020 година. Това реши на днешното си заседание горната камара на парламента в Берлин. Цената на винетката зависи от модела на автомобила. Чужденци, преминаващи през страната, ще плащат само за магистрали.

Чужденците, преминаващи през Германия, могат да избират между винетки за 10 дни, два месеца и една година. Цените зависят от отделянето на вредни емисии от модела автомобили и варират между 2,50 и 130 евро. Най-малко плащат най-новите модели автомобили, електрическите коли, автомобилите, карани от инвалиди, и бусове и камиони между 3,5 и 7,5 тона са освободени от такси.

Винетките ще се купуват онлайн и полицията ще проверява наличието им електронно по номера на автомобила. Ще има обаче и каси по границите, на които таксата може да се плати в брой.

Австрия ще заведе съдебен иск за отмяна на пътните такси в Германия, заяви австрийският министър на транспорта Йорг Лайхтфрид. Според Виена въвеждането на винетки е дискриминационно и не съответства на европейското законодателство. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47