Николай Павлов: Правителства и министри не трябва да се месят в определянето на цената на газа

Снимка: БТА


Правителства и министри не трябва да се месят в определянето на цената на природния газ, заяви министърът на енергетиката Николай Павлов.

Вчера от ГЕРБ посочиха, че увеличение от близо 30 процента на синьото гориво от първи април  е абсолютно неприемливо и призоваха служебното правителство да се намеси.
От ръководството на БСП от своя страна призоваха Комисията за енергийно и водно регулиране да отмени решението си за повишението и настояха за обществено обсъждане.

Цената на природния газ се определя от Комисията за енергийно регулиране, припомни Павлов:

Министри и правителство не могат и не бива да се месят в ценообразуването. Това го прави регулаторът, който е избран от парламента и дейността на регулатора се контролира пряко от Народното събрание. Нямаме абсолютно никакви правомощия.

Енергийният министър отговори на въпроса ще накара ли "Булгаргаз" да внесе ново предложение за цена в регулатора:

Не познавам човек, който би внесъл предложение за цена, която да бъде по-ниска от доставната.

Павлов обясни, че в момента "Булгаргаз" нямал резерви, за да може да поиска по-малко поскъпване на синьото гориво:

Ако имаше такива резерви, Комисията щеше да ги намери.
Относно печалбата, да. "Булгаргаз" е на печалба 36 милиона и 600 000 лева за 2016-а година. "Булгаргаз" ще изплати дивидент на Българския енергиен холдинг. Предполагам, размерът ще бъде около 17 милиона лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47