Румен Радев: Президентът не внася законопроекти, но е съпричастен към особено важните проблеми

| обновено на 07.04.17 в 07:30
Снимка: БГНЕС
Президентът не внася законопроекти, но това не означава, че не е съпричастен и отговорен към особено важните за обществото и националната сигурност проблеми. Това се посочва в официална позиция на президента Румен Радев по повод ескалиралото в последните дни напрежение за въвеждането на т.нар. "уседналост" при гласуване на парламентарни и президентски избори. Министерството на правосъдието оттегли проекта за изборни промени.

В специална позиция, разпространена снощи от прессекретариата на държавния глава, Румен Радев припомня, че още в началото на мандата си като президент е заявил, че няма да мълчи и бездейства, когато се засяга суверенитетът на България.

Станахме свидетели на засилващи се опити за външно вмешателство в нашия изборен процес. В последната предизборна кампания партиите се наддаваха с радикални предложения, включително за отмяна на двойното гражданство, но след вота загърбиха темата, посочва президентът.

Според него проблемът обаче е налице и той може да бъде решен само със закони, които гарантират както конституционните права на българските граждани, така и сигурността и независимостта на българската държава.

Радев напомня, че България е парламентарна република, че всички закони се приемат в Народното събрание, и че президентът не внася законопроекти. Това обаче според държавния глава не означава, че не е съпричастен и отговорен към особено важните за обществото и националната сигурност проблеми.

В 10 ч. в Министерството на правосъдието ще бъде направено официално изявление във връзка с проекта за допълнение на Закона за българското гражданство. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

И. Йотова: Никой не трябва да си мисли, че България може да бъде друго освен парламентарна република

Законите се решават в Народното събрание. Така вицепрезидентът Илиана Йотова коментира твърденията за това, че има натиск от страна на Президенството за въвеждане на така наречената "уседналост" при гласуването на парламентарни и президентски избори:..

публикувано на 06.04.17 в 19:54
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47