Изложбите "Златното съкровище от Надсентмиклош" и "Езическа България" бяха открити в Националния археологически музей

Снимка: БТА

Тази вечер в Националния археологически музей в София бяха открити изложбите "Златното съкровище от Надсентмиклош" и "Езическа България: Власт и общество".

"Златното съкровище от Надсентмиклош" се представя за първи път в България. Той е част от постоянната експозиция на Музея за история на изкуството във Виена и е емблематично за Ранното Средновековие. Ценителите могат да го видят заедно с изложбата "Езическа България". Директорът на Националния археологически институт Людмил Вагалински заяви:

Идеята ни е да фокусираме общественото мнение и в България, и в чужбина върху старобългарската култура. А там се крият корените на българската държавност и е хубаво да ги погледнем, да ги преосмислим още веднъж.

Вицепрезидентът Илияна Йотова се ангажира да съдейства съкровищата в залите на Археологическия музей да бъдат включени в изложбите по време на българското председателство на Европейския съюз:

Защото си заслужава да бъде видяно не само във Виена, не само в София, но в колкото може повече страни в Европа. Европа трябва да си върне правото и привилегията да събира народи и култури, да намира обединението чрез история, изкуство и наука.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!