Президентът: България ще следва политиката на НАТО за увеличаване на разходите за отбрана до 2% от БВП

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

България ще следва политиката на НАТО за увеличаване на разходите за отбрана до два процента от Брутния вътрешен продукт (БВП). Това посочи президентът Румен Радев, който участва в честването на патронния празник на военната академия "Георги Стойков Раковски". 

Българските въоръжени сили се намират в преломен момент от своето развитие, посочи президентът Румен Радев, и припомни изводите в последния доклад на Министерството на отбраната:

Знаете много добре какво се констатира там, че въоръжените сили са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната, системата за колективна отбрана на НАТО и в общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

Причините са липса на съвременна техника, въоръжение и оборудване, липса на средства за пълноценна бойна подготовка, както и застрашителен отлив на личен състав. Радев каза, че държавата предприема мерки за решаване на част от проблемите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47