В София беше представено ново издание на книгата "Дневникъ Царя-Освободителя по Освобождението на България"

Снимка: Теодора Михова

В София беше представено ново издание на книгата "Дневникъ Царя-Освободителя по Освобождението на България" от Леонид Чичагов. С това се слага началото на честванията на 140-ата годишнина от подписването на Манифеста на император Александър ІІ за обявяването на Руско-турската война през 1877-1878 г. 

Руският посланик Анатоли Макаров припомни, че решението на император Александър ІІ е имало съдбоносни последици за България, а припомнянето на тези събития трябва да отговори на някои съвременни тълкувания за Освободителната война. 
Това не е просто исторически документ. Той дава и представа как Царят-Освободител вижда мястото на България и Русия в света. Тази книга е и принос за борбата с фалшифицирането на историята. Това е нашият отговор на онези, които искат да припишат освобождението на южните славяни на дълъг списък европейски държави. Много е важно да се знае истината, описана от първоизточника

Вицепрезидентът Илиана Йотова припомни, че описанието е достоверно заради факта, че авторът Леонид Чичагов, познат и като свещеномъченик митрополит Серафим е автор на написаното. И допълва. 
Политическата конюнктура не отстъпва и в днешните оценки за Руско-турската война. За нас, българите, обаче сбъдват се пророческите думи на Бенковски: "В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, а Русия – нека заповяда". 

Зам.-председателят на парламента Явор Нотев припомни, че Санстефанска България не е изкуствено творение на руската дипломация. 

След представянето на книгата организаторите от руското посолство, вицепремиерът Илиана Йотова, представителите на Съвета "България – Русия" и на рокерите "Нощни вълци" поднесоха цветя и венци пред паметника на Цар-Освободител на площад "Народно събрание".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47