Най-малко осем мигранти са се удавили край гръцкия остров Лесбос

Снимка: БТА

Най-малко осем души, включително дете, са се удавили при потъването на надуваема лодка с мигранти край бреговете на гръцкия остров Лесбос. Това съобщи гръцката брегова охрана, цитирана от Ройтерс. Според Върховния комисариат на ООН за бежанците броят на загиналите е най-малко 12. Комисариатът посочи също, че оцелели твърдят, че в лодката е имало 25 души. Сред оцелелите е имало бременна жена, която е настанена в болница заедно с още един мигрант. 

Лесбос е една от основните точки, до която мигрантите се опитват да достигнат, за да влязат в Европейския съюз от Турция. Споразумението между Анкара и Брюксел от март миналата година успя почти напълно да затвори този маршрут. През 2016 г. около 173 хиляди мигранти, повечето сирийци, са пристигнали в Гърция, сочат данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците. За тази година малко над 4800 мигранти са преминали от Турция в Гърция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Папа Франциск призова за извеждане на мигрантите от центровете

Папа Франциск призова правителствата да изведат мигрантите и бежанците от центровете, където са държани, и каза, че много от тези места са се превърнали в "концентрационни лагери". Франциск посети базиликата "Сан Бартоломео" в Рим, където се срещна с..

публикувано на 23.04.17 в 09:29

53-ма нелегални имигранти от Ирак бяха заловени на Дунав мост

53-ма нелегални мигранти от Ирак са били задържани при опит нелегално да преминат границата ни с Румъния. От МВР уточниха пред "Хоризонт", че мигрантите са хванати на граничен пункт Дунав мост-Русе при проверка на камион в петък. Хората са открити в една..

публикувано на 23.04.17 в 12:24

Шестима нелегални мигранти са заловени при опит нелегално да преминат границата ни със Сърбия

Шестима нелегални мигранти са заловени от Граничната полиция при опит нелегално да преминат границата ни със Сърбия. От МВР допълват, че трима души не са допуснати да преминат границата ни с Гърция.  Шест чужди граждани не са допуснати да влязат на..

публикувано на 21.04.17 в 16:36
Волфганг Соботка

Австрия настоява за затваряне на Средиземно море за икономически мигранти

Австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка настоява за възможно най-строг контрол в Средиземно море, за да не се допускат повече нелегални мигранти. След като вече е затворен т.нар. "Балкански маршрут", същите рестрикции трябва да важат и за..

публикувано на 19.04.17 в 14:34

Папа Франциск призова вярващите да не пренебрегват тежкото положение на мигрантите, бедните и всички уязвими хора

Тази година православните християни и католиците отбелязват Великден на една и съща дата.  По време на богослужението си в базиликата "Св. Петър" във Ватикана папа Франциск призова вярващите да не пренебрегват тежкото положение на мигрантите, бедните и..

публикувано на 16.04.17 в 08:25

Спасиха кораб с мигранти край гръцкия остров Кефалония

Гръцката брегова охрана съобщи, че е открила лодката, с около 50 бежанци на борда, която по-рано изпрати два сигнала за помощ, предаде Франс прес. Властите ескортират плавателния съд до остров Кефалония в Йонийско море. Здравословното състояние на..

обновено на 15.04.17 в 18:01
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47