Партия ГЕРБ получи мандат за съставяне на правителство

| обновено на 27.04.17 в 12:08
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на най-голямата партия в 44-тото Народно събрание. Бойко Борисов ще съставя кабинет за трети път. При връчването на мандата държавният глава каза пред Цветан Цветанов и Бойко Борисов, че очаква убедителни кандидатури за министри:

Вярвам, че ще отговорите с Вашата управленска програма на най-насъщните очаквания на българите - сигурност, доходи, справедливост, законност. Убеден съм, че опитът от миналото ще бъде Ваш добър съветник. Желая Ви успех!

Малко преди срещата ГЕРБ и "Обединени патриоти" подписаха коалиционно споразумение, в което според Бойко Борисов са били изчистени всички детайли, които да гарантират стабилното му управление за трети път:

Днес или утре сигурно ще отворим темата - не като министерства, а като екипи, да могат да сработят добре хората, които ще заемат министерски, зам.-министерски постове и вицепремиерите. В следващите дни ще се занимаваме с това най-подходящите, най-подготвените и в същото време във възможност да работят в синхрон.

А екипите по министерства трябва да работят добре, за да решат проблемите в образованието, злоупотребите при отпускането на инвалидни пенсии, както и реформата в съдебната система, каза още Борисов. Четирима ще са вицепремиерите в бъдещия му трети кабинет. Лидерът на ГЕРБ отново отказа да посочи имена:

Имена мога да ги напиша и днеска, и сигурно и "Обединените патриоти", на един лист и да ви ги представим, но това не е сериозно. Вече имам достатъчно опит и знам, че ако не се подредят така, че да работят в екип, се получават отделни министерства. Ние целим парламентарната група от ГЕРБ и "Обединени патриоти" и правителството с подкрепата на "Воля" да направим така управлението, че да даде веднага резултат и трябва толкова енергични хора да се намерят - имам ги в главата си, имат ги и патриотите, но когато се прави нещо съвместно, следваме европейския принцип: "Докато всичко не се договори, нищо не е договорено".

Бойко Борисов има една седмица, за да представи на президента състав и структура на министерския съвет. След това те трябва да бъдат  одобрени от Народното събрание.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47