Съставът на новото правителство ще бъде представен на президента Румен Радев

Кабинетът трябва да получи и одобрението на Народното събрание

| обновено на 04.05.17 в 08:39
Снимка: БГНЕС

Кандидатът за премиер на ГЕРБ Бойко Борисов ще връчи на президента Румен Радев успешно изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство. В него ще бъдат посочени структурата и съставът на Министерския съвет (МС). Коалиционното правителство на ГЕРБ и "Обединени патриоти" трябва да получи и одобрението на Народното събрание (НС).

Преди седмица най-голямата парламентарна група номинира лидера на ГЕРБ за кандидат-премиер. Бойко Борисов получи мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев:

Надявам се вие и вашите коалиционни партньори да излъчите убедителни кандидатури за министри . Вярвам, че ще отговорите с вашата управленска програма на най-насъщните очаквания на българите – сигурност, доходи, справедливост, законност.

Днес изтича 7-дневният срок, в който Борисов трябва да представи на президента структура и състав на кабинет:

Ние целим – ПГ от ГЕРБ и "Обединени патриоти", и правителство с подкрепата и на "Воля", да направим така управлението, че да дава веднага резултати.

В състава на новото правителство има 18 министри, четирима вицепремиери, вкл. и новоразкритият пост министър за Българското председателство на Европейския съюз. След като Борисов предложи на президента структура и състав на Министерския съвет, държавният глава ще подпише указ с предложение до Народното събрание да гласува третото правителство на Борисов още днес.

Когато и Народното събрание утвърди структурата и състава на новото правителство, то ще поеме управлението от служебния кабинет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47