Започват първите преки избори за членове на следващия ВСС

Eдинственият кандидат да представлява следователите в следващия състав на Висшия съдебен съвет Евгени Диков се обяви за отпадане на евронаблюдението над България

| обновено на 13.05.17 в 15:41
Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Следователи от цялата страна избират своя представител в следващия Висш съдебен съвет. Единственият кандидат е заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Евгени Диков.  


Самият избор ще се проведе следващата събота, когато за пръв път - освен с бюлетина, магистратите ще могат да гласуват и електронно. От 444-мата по щат следователи 300 са заявили, че ще гласуват по Интернет. 


На въпрос с какви очаквания се кандидатира за член на орган, който е разтърсван периодично от скандали, Евгени Диков каза:


Винаги ще има различни мнения, винаги ще има дебати, но се надявам поне този Висш съдебен съвет да има колегиални отношения и между отделните колеги, както вече се разделя в момента Съвета, и между отделните членове. Да нямаме лични нападки. Да има борба на аргументи и на мнения, а не да влизаме в излишни спорове. Осмият поред е този, който ще бъде избран сега и ще бъде по-добър от останалите. Не сме стигнали още по същество да коментираме реформата.


След десетилетия реформа на съдебните органи и няколко конституционни промени в тази посока, Диков се обяви за модернизиране на Наказателния кодекс и Наказателно- процесуалния кодекс, както и за финал на дебатите за мястото на следствието и прокуратурата, които - според него, трябва да са част от съдебната власт. 

Като аргумент в полза на независимостта си при изпълнение на отговорностите във ВСС, ако бъде избран следващата събота, той посочи факта, че е на финала на професионалната си кариера и не гледа на избора си за член на Съвета като на трамплин за кариерно израстване. 

На въпрос, зададен от Българския институт за правни инициативи, дали счита, че евромониторингът трябва да отпадне, каквото е и становището на мнозинството от отиващия си ВСС, той беше категоричен:

Механизмът за сътрудничество и проверка е изиграл своята роля, затова или трябва да отпадне, или да се въведе такъв за всички държави от ЕС. Стига е изпълнявал ролята на страшилище и торбалан за Европа.

Диков се ползва с авторитет сред колегите и с голямо уважение сред професионалната общност. С почти сигурния му избор, ще се овакантят две ключови позиции -  на шеф на Националното следствие и за заместник - главен прокурор. В магистратските среди се твърди, че първата ще бъде дадена на доскрошния служебен правосъден министър Мария Павлова, а втората на члена на ВСС Ясен Тодоров

След следователите избор за свои представители в следващия ВСС ще направят прокурорите. Последни са съдиите. Притеснения, че няма гаранции за опазване на тайната на вота при гласуването по Интернет, бяха изразени от неправителствени организации и от Съюза на съдиите в България. Към въздържане от електронно гласуване призоваха и някои от номинираните или самономиниралите се за изборните позиции съдии. Обратните са нагласите сред следователи и прокурори, които се очаква да гласуват масово от своите компютри. 
   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47