Цецка Цачева: Въвеждането на гривни, които проследяват освободените затворници, се забави

| обновено на 01.06.17 в 14:24
Цецка Цачева
Снимка: БГНЕС
Министерството на правосъдието призна за забавяне на  въвеждането на електронните гривни, които да проследяват движението на предсрочно освободени осъдени лица. Министър Цецка Цачева обеща обществената поръчка за изработването и доставката им да стартира в началото на идната седмица. 
Институциите се активизираха по темата, след като стана ясно, че – с решение на Софийския градски  съд, двама от групата за отвличания "Наглите" са на път предсрочно да излязат на свобода. Според правосъдния министър необходимо е при такива искания да се прави преценка и на това – постигната ли е целта на наложеното наказание:
Това във всички случаи предполага повече отговорност от страна на представителите на администрацията на затвора, които взимат отношение по всеки един конкретен случай, с оглед завишаване на отговорността им, когато дават такива преценки, съобразявайки обществения интерес, обществената тежест на наказанието заради престъплението, за което то е наложено.
Ето какви мерки още ще предприеме правосъдното министерство за контрол на освободени затворници:

Ще бъдат дадени указания и на затворническите власти при искания за предсрочно условно освобождаване да формират позицията си, отчитайки тежестта на извършеното от осъдените престъпление и обществения интерес.

Това плюс ускоряването на бавещия се повече от две години процес на въвеждане на електронните гривни, които ще се ползват и за контрол на мярката "домашен арест", са институционалният отговор на негативната реакция, последвала решението на СГС да пусне предсрочно от затвора двама от групата за отвличания "Наглите".

Решението не е окончателно, защото е протестирано пред САС.

Днес в отговор на въпрос не е ли намеса в работата на съдебната власт вчерашният ѝ коментар, че очаква апелативните съдии да постановят акт, съобразен с обществените очаквания, министър Цачева уточни:

Аз, като гражданка, много бих искала, но не мога да го заявя като министър, защото не мога да взимам отношение към работата на независимата съдебна система. Мисля, че най-малко аз бих могла да бъда укорена в намеса в чужди компетентности и работа на други власти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47