Прокуратурата не изключва постоянно пребиваващи у нас чужденци да са организатори на канал за бежанци

| обновено на 05.06.17 в 12:04


Прокуратурата не изключва постоянно пребиваващи у нас чужди граждани да са организатори на канал за бежанци, част от който е и катастрофиралият вчера край Пазарджик микробус.

Главният прокурор Сотир Цацаров оприличи този канал с разбития преди дни на летище София. Според главния прокурор в никакъв случай не става дума за инцидентен превоз на хора, а за бизнес с бежанци, но доста по-примитивно организиран, заради факта, че бусът е бил шофиран от непълнолетно лице без документи.

Прокуратурата проверява откъде са влезли чуждите граждани, повечето от които загинаха при катастрофата вчера, къде е трябвало да отидат и кой е имал ангажимент към престоя им у нас. Без да влиза в подробности, Сотир Цацаров  обясни, че изглежда, че цялата организация се е движела от отдавна живеещи и вече трайно установили се у нас чужди граждани, дошли в страната ни по икономически, хуманитарни или политически причини, и които, вместо да продължат към Европа, са превърнали в бизнес прекарването на чужденци.

Според Обвинител номер едно, най-тревожното в поредния случай на превоз на нелегални мигранти, е че организаторите са гледали на тези хора като на стока:

Тревожните неща са две. Едното – човешките съдби на тези хора, защото на тях се гледа като на стока и източник на доход. Второ – възможността по този начин да влезе не просто бежанец, а човек, който представлява риск било за Западна Европа, пък било за собствената ни страна.



Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47