Мей: Борбата с тероризма изисква не само ресурси, но и правомощия

Единият от нападателите е мароканец, женен за ирландка, съобщиха медии

| обновено на 05.06.17 в 19:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей посочи, че успешната борбата с тероризма изисква не само ресурси, но и правомощия. Новата тактика на полицията да "стреля на месо" е спасила живота на много хора по време на терористичното нападение в Централен Лондон в събота, подчерта премиерът след заседание на кризисния комитет "Кобра".

Мей се защити от критиките, че като министър на вътрешните работи е съкратила числеността на полицията. По отношение на терористичното нападение в централната част на столицата, тя заяви:

Полицията работи много, за да установи самоличността на загиналите и ранените при инцидента в събота вечер. Вече е ясно, че жертвите са от различни националности. Това беше нападение срещу Лондон и Великобритания, но също и атака срещу свободния свят.

Тереза Мей изтъкна, че одобрената от нея нова тактика да се "стреля на месо" при подобни терористични нападения дава резултати. Тя обаче допълни, че докато се наблюдава напредък в борбата с тероризма, то има много какво повече да се направи в обществото, което е твърде толерантно към екстремизма.

Британски медии съобщиха, позовавайки се на Ирландската национална телевизия, подробности за самоличността на един от нападателите в Централен Лондон. Той е мароканец, живял в ирландската столица Дъблин, женен за шотландка. 

Ирландските сили за сигурност обявиха, че ще окажат пълно сътрудничество на британските власти в разследването. Предстои да бъде потвърдено името му.

Граждани на страни извън Европейския съюз трябва да се регистрират при влизане в Ирландия и ако пребивават повече от три месеца, трябва да кандидатстват за лична карта. Друг вариант за оставане е получаване на така наречената "европейска семейна карта", издавана на базата на брак с гражданин или гражданка на Европейския съюз в Ирландия.

Междувременно гарата и метростанцията на "Лондон бридж" бяха отворени. В 11.00 часа местно време лондончани почетоха с едноминутно мълчание седемте жертви на атентата.

Още на следващия ден след атентата Би Би Си излъчи многократно разговор с мюсюлманин, който е познавал един от нападателите и е смятал, че има радикални възгледи:

Обадих се на горещата линия за антитероризъм. Разказах за разговора ми с него и защо мисля, че е радикализиран. Абсолютно нищо не последва. Не се свързаха с мен след това. Той не беше арестуван или задържан за някакъв разпит.

Автор на специална програма за дерадикализиране е заявил, че нападенията в Манчестър и Лондон са щели да бъдат предотвратени, ако властите са споделили с него информацията, с която разполагат. Ханиф Кадир, основател на фондацията "Активна промяна", е бивш боец на "Ал Кайда" в Афганистан. Той заяви, че извършителите и на трите нападения са били познати на службите за сигурност и не се съмнява, че с неговия опит е щял да бъде полезен. Той допълни, че програмата му де факто е престанала да съществува, защото средствата за нея са били силно орязани, защото властите са сметнали, че е прекалено рискована и може да привлече негативна реакция от страна на медиите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47